10 C
Belgrade
06/12/2022
radionice Srbija vizuelne umetnosti

Besplatne radionice KALIGRAFIJE i MONOTIPIJE tokom meseca jula, prijave u toku

monotipija1Opis radionice: Kaligrafske poruke-minijature, inicijali i početna ukrašena slova

Na radionici Kaligrafije učesnici će krozteorijsku i praktičnu edukaciju steći opšta znanja o istoriji kaligrafskih minijatura, inicijala i početnih,ukrašenih slova. Teorijski deo programa staviće fokus na istoriju i razvoj kaligrafskih minijatura, inicijala i željeljudi ka ukrašavanju sopstvenog rukopisa i slova. Metodologija uvodnih predavanja ogledaće se u prikazivanju vizulenog materijala i prezentacije,asamim tim otvoriće prostor za razgovor i diskusiju sa učesnicima u grupi. Praktičan deo programa sastoji se od kreativnog osmišljavanja likovnih rešenja za inicijale i početna ukrašena slova u tekstu upotrebom različitih vrsta likovnog materijala. Koristiće se raznovrsne likovne tehnike kao što su: crtanje, slikanje, grafika (linorez i linogravura – realizacija inicijala na linoleumu i otiskivanje na papir i tkaninu), kolažiranje, lepljenje različitih materijala, pisanje unutar oblika itd. Učesnici u grupi učestvovaće u slobodnom i kreativnom osmišljavanju inicijala i delova reči upotrebom biljnih, životinjskih, figuralnih i geometrijskih ornamenata. Svakom od učesnika u radionici dodeliće se kreativni zadaci na određenu temu prema pogledu na društvenu zajednicu, prostor i savremena dešavanja oko njih. Teme su raznolike: socijalne, društvene, ekološke..sve onekoje se sastoje u građenju i upućivanju poruka učesnika na različita dešavanja oko nas, alii u svetu.

Biografija voditelja radionice Kaligrafije:

MAJelena Damnjanović, master grafičarka,samostalna umetnica

Jelena Damnjanović je rođena 1985. godine u Šapcu.

Završila je osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine u klasi redovnog profesora Žarka Smiljanića na grafičkom odseku.

Master studije nastavlja da pohađa na Aristotel Univerzitetu u Solunu, gde odlazi na privremeni studijski boravak, a potom studije uspešno završava u Beogradu.

Tokom studija njen rad je stipendiran od strane Fonda za mlade talente i Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka u Beogradu.

Dobitnica je nagrada kao što su Nagrada za mali format u Šapcu 2013. godine, Pohvala žirija za grafiku minijaturu na IV Međunarodnoj izložbi ,,Umetnost u minijaturi MajdanArt 2013″ u Majdanpeku,Nagrada za mali format grafike 2011. godine i Nagrada za crtež za večernji akt 2008. godine.

Do sada je realizovala četiri samostalne izložbe i veliki broj grupnih izložbi.

Angažovanaje u Centru za likovno obrazovanje na mestu voditeljke umetničko-obrazovnih programa Grafika, Graviranje i Kaligrafija od 2012. godine. Autorka je likovne radionice Grafike za decu i radionice Kaligrafskog oslikavanja tela.

Odabrane izložbe:

2013. Grafike i crteži, Galerija Savremene umetnosti Smederevo,Smederevo, Republika Srbija;

2012. Grafike i crteži, Kulturni centar Šabac, Srbija;
2012. Međunarodno bijenale umetnosti minijature u Kulturnom centru Gornji Milanovac, Srbija;
2011. Izložba minijatura u galeriji Singidunum, Beograd, Srbija;
2011. Izložba Mali pečat, Grafički kolektiv, Beograd, Srbija;
2011. Izložba Veliki pečat, Majska grafika beogradskog kruga, Grafički kolektiv, Beograd, Srbija;
2011. Izložba grafika na Međunarodnom festivalu umetnosti minijature, Lijež, Belgija;
2011. Izložba grafika na četvrtom Eks Ju konkursu za grafiku, Galerija Skc Novi Beograd, Srbija.

 

Odabrane radionice:

2014. Radionica Kaligrafsko oslikavanje tela, Dani Beograda u Šumatovačkoj, Beograd.

2014. Radionica grafike za decu u OŠ Stari grad, Beograd.

2013. Radionica grafike za decu u OŠ Dragan Lukić na Bežanijskoj kosi, Novi Beograd, Srbija.

2013. Letnja škola grafike, Kancelarija za mlade grada Šapca, Šabac, Srbija.

2013. Radionica grafike u okviru desete Noći muzeja, Kuća legata, Beograd, Srbija.

2013. Radionica Kaligrafsko oslikavanje tela, Centar za likovno obrazovanje –Šumatovačka, Beograd.

2013. Radionica Kaligrafsko oslikavanje tela u okviru Sensa Festivala, TC Stadion.

2013. Radionica Kaligrafsko oslikavanje tela, Kulturni centar Šabac, Šabac, Srbija.

 

Jelena Damnjanović ima status samostalne slobodne umetnice i članica je ULUS-a od 2012. godine, kao i članica Udruženja likovnih stvaralaca Šapca od 2010. godine.

 

Govori engleski i ruski jezik.

Živi i radi u Beogradu.

Kontakt: +381 (0) 605040598

jelena.damnjanovic@fondmt.rs

www.jelenadamnjanovic.com

 

Opis radionice: Monotipija kao likovni izraz

Monotipija je grafička tehnika putem koje se najčešće dobija samo jedan otisak. Crtanjem ili slikanjem uljanim bojama po ravnoj površini izrađuje se matrica, koja se otiskuje na papir provlačenjem kroz grafičku presu. Takav otisak se ne može umnožavati. On je jedinstven, baš kao crtež ili slika, po čemu se razlikuje od ostalih grafičkih tehnika.

Cilj ove radionice je razvijanje kreativnosti, istraživanje i kreiranje ličnog likovnog izraza i usvajanje tehnika vizuelne umetnosti kao načina razmišljanja i komunikacije.

Na radionici ćemo se kroz teorijski i praktiča rad upoznati sa monotipijom kao grafičkom tehnikom, ali i njenom prisutnošću u istoriji umetnosti. Pravićemo skice i dogovaraćemo se o njihovoj realizaciji u okviru radionice. Skica je osnova za glavni deo rada. Ona može biti improvizovana ili verno predstavljena slika naše zamisli. Crtež ćemo raditi olovkom u kombinaciji sa laviranim tušem, a kod realizacije ćemo se truditi da kroz tehniku monotipije što približni je prenesemo našu ideju sa skice na gotov otisak. Proces rada započinjemo na cinkanoj ploči. Koristimo slikarske uljane boje koje razredjujemo lanenim uljem. Slikamo četkama, valjcima, tuferima ili sundjerima; pravimo linijski crtež ili rešavamo ideju površinom; kombinujemo gotovo sve boje kao u slikarstvu; preklapamo matrice i tako kreiramo lični likovni izraz. Štampu obavljamo na grafičkoj presi uz pomoć filca. Učimo šta je dobro odštampana grafika i na šta treba obratiti pažnju prilikom štampe kako bi naš otisak bio tačan. Oslikanu cinkanu ploču otiskujemo na vlažnom papiru. I na kraju, datiramo I potpisujemo radove. Imajući u vidu da se za ovu grafičku tehniku može izvesti samo jedan otisak, grafike potpisujemo kao autorski otisak. Izbor teme i realizaciju svaki polaznik obavlja samostalno, u saradnji i dogovoru sa voditeljem radionice.

 Kratka biografija

 Maša Milenković je rodjena u Beogradu, 1977 godine.

Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, odsek za nastavnika likovne kulture.

Radila je kao saradnik u nastavi na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti na odseku za grafiku.

Diplomsku izložbu je odbranila na Fakultetu lukovnih umetnosti u Beogradu, u klasi redovnih profesora Žarka Smiljanića i Katarine Zarić.

Dobitnica je nagrade za Malu grafiku, u okviru nagradjenih radova studenata FLU.

Stekla je diplomu škole fotografije „ Fotografija kao sredstvo komunikacije“, voditelja: Branka Suića i Dragana Vildovića, KCSG.

Aktivno se bavi grafikom i fotografijom.

Od januara 2013. je saradnik Centra za likovno obrazovanje – Šumatovačka.

U okviru radne prakse Centra za likovno obrazovanje, učestvovala je na dečijim radionicama Šareni tabani, Baušumova i Grafičkim radionicama u OŠ Dragan Lukić, u kojima je nastavila da radi i po završetku radne prakse.

Učestvovala je na radionici Masterklas: „Karton, zen, gradjevinski materijal“, autora Koste Bunuševca, u okviru pripremne faze obeležavanja 65 godina postojanja Šumatovačke.

Angažovana na pisanju projekata za programe i projekte Centra za likovno obrazovanje Šumatovačke.

 

Odabrane izložbe

2009. MALI PEČAT – Galerija Grafički kolektiv, Beograd.

2010. EASTERN EUROPEAN PRINTMAKERS TODAY – Izložba projekta Alex Kirillov-a, SAD.

2010. Nagrada za mali format grafike u okviru izložbe nagradjenih radova studenata FLU, Galerije FLU, Beograd.

2011. MEDJUNARODNO BIENALE GRAFIKE – Prateća izložba minijatura,Projekat medjunarodne razmene univerziteta i umetničkih škola, Lijež, Belgija.

2011. MAJSKA IZLOŽBA – Galerija Grafički kolektiv, Beograd.

2012. MALI PEČAT – Galerija Grafički kolektiv, Beograd.

2013. MAJSKA IZLOŽBA – Galerija Grafički kolektiv, Beograd.

2013. IZLOŽBA FOTOGRAFIJE – „ Fotografija kao sredstvo komunikacije“, KCSG

 

Živela i radila u Americi u perijodu od 1999. do 2001.

Govori engleski jezik.

 

Živi i radi u Beogradu.

Telefon: +381 63 880 13 74

Mail: mashamilenkovic13@gmail.com

Slične vesti