-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
kutak za mlade Srbija vesti

Beogradska Kritična masa – Na biciklu je radost, u biciklu mladost

peticija, ulice za biciklisteU Beogradu će 25.05.2013. godine skupom na Trgu republike od 17 časova započeti 26. po redu Kritična masa pod sloganom „Na biciklu je radost, u biciklu mladost“.

Kolona beogradskih biciklista će se ovom prilikom zaputiti prema Zemunu, a na kratko će zastati na brežuljku  kod hotela „Jugoslavija“ gde će tradicionalno podići svoje bicikle u vis, što je zaštitni znak svake Kritične mase u svetu.
Ovo će ujedno biti i jedan vid podsetnika na obećanje gradskih vlasti iz 2012. godine o izgradnji biciklističke staze na zemunskom keju koje nažalost još uvek nije ispunjeno.
Nakon toga kolona će nastaviti ka Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC) gde će dati podršku inicijativi „Debelih biciklista“ u njihovoj borbi za slobodnu zemunsku kaldrmu kojom se automobili neretko kreću i pored zabrane saobraćaja za motorna vozila. Građani će pre i posle vožnje moći da potpišu i Peticiju za unapređenje biciklističke infrastrukture. pokrenutu od strane udruženja Ulice za Bicikliste.
Dres kod ovomesečne Kritične mase: „Dan mladosti“
Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta sa ciljem učesnika da svojim brojem utiču na svest gradskih čelnika o sve većem broju korisnika bicikla kao sredstva svakodnevnog transporta kao i skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu se održava svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h na Trgu Republike. Događaj se svuda u svetu tretira kao „organizovana koincidencija“ i nema iza sebe pravno lice odnosno organizatora.U samoj vožnji ne dolazi ni do kakve blokade saobraćaja, a učesnici  poštuju saobraćajne propise.
Udruženje građana „Ulice za Bicikliste“

Slične vesti