4.9 C
Belgrade
02/02/2023
vesti

Benksijevi „Panduri koji se ljube“ na prodaju

Čuveni grafit slavnog britanskog street art umetnika Benksija „Kissing coppers“ („Panduri koji se ljube“) uskoro će biti uklonjen sa zida paba u Brajtonu i prodata u Americi.

Grafit na kojem su prikazana dva britanska policajca u strasnom zagrljaju nastao je pre sedam godina, ali je usled čestih vandalskih oštećenja vlasnik paba odlučio da ga proda jednoj galeriji u Njujorku.

Grafit je godinama bio turistička atrakcija na zidu paba „Princ Albert“, a vlasnik paba će ga sada prodati Amerikancima i pretpostavlja se da će cena iznositi između 500.000 i milion evra.

„Grafit pripada pabu, i ako bude prodat, novac će pripasti pabu“, rekao je vlasnik Kris Stjuard. Vlasnik paba dodaje da nije imao pojma šta će Benksi nacrtati kada mu se obratio s molbom da zid njegovog lokala iskoristi kao podlogu.

„Kada je bio gotov, prvo što sam pomislio bilo je ‘oh, Bože…’. Najgore je bilo kada je policijska patrola prvi put ugledala grafit. Nisam znao kako će regovati, ali oni su samo izvadili fotoaparate i počeli da slikaju“.

Grafit je ubrzo postao atrakcija, a na hiljade ljudi su dolazili samo da vide delo koje je izraslo u jedan od simbola borbe protiv zatucanosti i homofobije.

Slične vesti