21.6 C
Belgrade
10/06/2023
region Srbija

Balkanska odiseja u Smederevu

Balkanska odiseja naziv je turneje nacionalnog ansambla „Kolo“, u okviru koje će će biti održan koncert i u Smederevu, u petak, 15. jula. Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.
Posle turneje po Makedoniji, a pre odlaska u Kanadu i SAD, nacionalni ansambl „Kolo“ u petak 15. jula nastupiće u Malom gradu Smederevske tvrđave. U programu će učestvovati više od 60 umetnika igrača-pevača i narodni orkestar. Na repertoaru koncerta poetičnog naziva „Kolo duša Srbije“ nalaze se koreografije, pesme i melodije iz gotovo svih krajeva Srbije: Vlaške igre, Đurđevdanski običaji iz Podgrmečja, „Trojno“, čobansko nadigravanje iz Istočne Srbije, Igre iz Biničke Morave, „Vranjanska svita“ i druge, splet pesama „Mozaik“, pesma „Gde si bilo, jare moje“, splet narodnih melodija „Od kada mi frula ne zvoni“ i dr. Nacionalni ansambl „Kolo“ igrom, pesmom i muzikom profesionalno izvodi i dočarava raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost, raskoš i lepotu originalnih kostima i visok stepen muziciranja narodnog orkestra.
Аnsambl „Kolo“ je jedna od najaktivnijih nacionalnih institucija kulture uključenih u projekat Srbija u Srbiji Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovo ministarstvo je zajedno sa lokalnim samoupravama iniciralo projekat Srbija u Srbiji sa namerom da pokrene i preokrene kulturnu sredinu Srbije. Otud i slogan projekta kultura u p(re)okretu. Projekat za cilj ima povezivanje svih građana Srbije sa nacionalnim institucijama kulture koje se nalaze u Beogradu,  ali i umrežavanje institucija kulture u čitavoj Srbiji, što predstavlja istinsku decentralizaciju. Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije i lokalnoj samoupravi Smedereva ulaz na koncert je besplatan.
KONCERT NACIONALNOG ANSAMBLA KOLO
Pokrovitelji koncerta: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Smederevo
Ulaz slobodan

Smederevo, 15.07.2011. Smederevska tvrđava, Mali grad у 20:00

PROGRAM
KOLO DUŠA SRBIJE

СПЛЕТ ИГАРА ИЗ СРБИЈЕ
Кореографија: Олга Сковран
Музичка обрада: Љубомир Бошњаковић

ВЛАШКЕ ИГРЕ
Кореографија: Десанка Ђорђевић
Музичка обрада: Мирољуб Тодоровић- Џими

ЂУРЂЕВДАНСКИ ОБИЧАЈИ ИЗ ПОДГРМЕЧЈА
Кореографија: Милорад Лонић
Традиционална музичка пратња: дипле, двојнице, тамбура
Солиста на традиционалним инструментима: Борислав Бирач

“ТРОЈНО“, чобанско надигравање, Источна Србија
Кореографија: Добривоје Путник
Музичка обрада: Боривоје Илић
Гочобија: Милан Радовановић

ИГРЕ ИЗ БИНИЧКЕ МОРАВЕ
Кореографија: Дејан Милисављевић- Звечанац
Музику записао: Никола Вранеш
Музичка обрада: Зоран Бахуцки

ЦИГАНСКА ИГРА ИЗ ВОЈВОДИНЕ
Кореографија: Добривоје Путник
Музичка обрада: Станојло Рајичић
Солисти: Биљана Маринковић и Милош Вуловић

“ЦИКНИ ЛОЛО“, Српске игре из Западне Славоније
Кореографија: Слободанка Рац
Музичка обрада: Зоран Бахуцки

“ГДЕ СИ БИЛО, ЈАРЕ МОЈЕ“
Песма из околине Врања
Песму обрадила и припремила: Ивона Еклемовић
Музички аранжман: Ивона Еклемовић
Солисти: Калина Панић, Бојана Ђорђевић, Александар Ракић и Милан Бачкуља

“ВРАЊАНСКА СВИТА“
Кореографија: Ивон Деспотовић – Ешвајлер
Музичка обрада: Драган Млађеновић

“ОД КАДА МИ ФРУЛА НЕ ЗВОНИ“
сплет народних мелодија у извођењу народног оркестра Ансамбла КОЛО
Музички аранжман: Зоран Бахуцки
Солисти на традиционалним инструментима: Борислав Бирач, Марко Којадиновић

ШОПСКЕ ИГРЕ, игре из Источне Србије
Кореографија: Драгомир Вуковић
Музичка обрада: Петар Јосимовић

ИГРЕ СА СТАРЕ ПЛАНИНЕ
Кореографија: Драгомир Вуковић
Музичка обрада: Петар Јосимовић

“МОЗАИК“
Сплет народних песама у извођењу мешовите групе певача и народног оркестра Ансамбла КОЛО
Вокални солиста: Анђелка Петровић
Одабир песама и музички аранжман: Снежана Мијовић

ИГРЕ ИЗ БОСИЛЕГРАДСКОГ КРАЈИШТА
Кореографија: Слободанка Рац
Музичка обрада: Мирољуб Тодоровић- Џими

ВЕЛИКО ФИНАЛЕ
Кореографија: Радојица Кузмановић
Музички аранжман: група аутора
НАЦИОНАЛНИ АНСАМБЛ КОЛО

Ансамбл КОЛО основала је влада Републике Србије 15. маја 1948. године са циљем да се професионалним и студиозним радом негују, кореографски уобличавају и уметнички обрађују народне игре, чувајући њихов корен, стил и основни карактер.

КОЛО је, таквим приступом у раду, потврдило да је чувар и амбасадор наше традиционалне уметности. Сценским презентовањем уметности којом се КОЛО бави већ 63. година, створило је себи својствен вид комуникације међу људима, коју разуме цео свет, без обзира на расу, веру, језик и културу.

У стварању уметничког репертоара Ансамбла КОЛО учествовали су и даље учествују наши најеминентнији кореографи(Олга Сковран, Добривоје Путник, Драгомир Вуковић, Десанка Ђорђевић, Мира Сањина, Бранко Марковић, Милорад Мишковић, Владимир Логунов, Милорад Лонић, Бора Талевски, Радојица Кузмановић и др.) и композитори(Крешимир Барановић, Јосип Славенски, Стеван Христић, Живојин Здравковић, Никола Херцигоња, Станојло Рајичић, Михајло Вукдраговић, Боривоје Пашћан, Боривоје Илић, Оскар Данон, Душан Сковран, Зоран Христић, Петар Јосимовић, Борислав Јанковић, Жарко Милановић, Љубомир Бошњаковић и многи други), као и моногобројни стручни сарадници који су изградили препознатљиви уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких обрада. Тако је КОЛО у израђивању својих дела користило различите методске приступе. Поред сплетова и обрада, КOЛO је користило стилизацију и композицију које припадају високо уметничким делима, а представљају савремени начин сценског приказивања.

Коло је гостовало на свим континентима у најпрестижнијим концертним салама, Метрополитен, Палата Шајо, Карнеги хол, Ројал фестивал хол, Баљшој театар, Театар Фениче, Опера у Амстердаму, Кембриџ театар, Опера у Сиднеју, Штад хала, Национални културни центар Пекинг, … КОЛО је амбасадор наше традиционалне уметности.

Ансамбл КОЛО данас броји 85 запослених.Више од 60 врхунских уметника игром, песмом и музиком професионално изводе и дочаравају разноврсну и богату српску традиционалну уметност, раскош и лепоту оригиналних костима и висок степен музицирања народног оркестра.

Уметнички директор ансамбла је Љиљана Кузмановић Тубић.

Директор ансамбла КОЛО је Радојица Кузмановић.

Slične vesti