4.6 C
Belgrade
31/01/2023
Srbija vesti vizuelne umetnosti

Avgust u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba Milana Konjovića Povratak u Pariz u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

             Retrospektivna izložba slika Milana Konjovića Povratak u Pariz, nakon gostovanja u glavnom gradu Francuske, biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u sredu 8. avgusta 2012. godine u 20.00 sati.

Nakon uspeha koji je ova ekskluzivna postavka ostvarila u Kulturnom centru Srbije u Parizu, novosadska publika će imati priliku da vidi odabrane radove iz Galerije „Milan Konjović” u Somboru. Izložba kojom je započeto obeležavanje stogodišnjice stvaralaštva Milana Konjovića nadovezaće se na dela čuvenog umetnika koja se čuvaju u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastala od 1926. do 1956. godine.

            Milan Konjović (1898–1993), slikar karakterističnog ekspresionističkog izraza, od ranih godina vezan za Pariz, bio je član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru. Ostvario je bogat opus od oko 6000 dela i učestvovao na preko 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući delima koje je zaveštao Somboru, 1966. godine otvoren je legat – Galerija „Milan Konjović”.

 U okviru pratećeg programa izložbe Povratak u Pariz biće organizovano tematsko vođenje o dve slike iz fonda Spomen-zbirke nastale tokom Konjovićeve „Plave“, pariske faze – Moj atelje i Moj atelje II (obe iz 1930. godine). Publika će takođe moći da pogleda dokumentarni TV film Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića (proizvodnja RTV Vojvodina, 1998), koji predstavlja stvaralaštvo poznatog slikara.

  Novosadsko dečije leto u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Pozorištance – dvorištance Romea i Julije

             Tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadsko dečije leto 2012.

Program Novosadskog dečijeg leta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se od ponedeljka 30. jula do petka 3. avgusta od 10 do 13 časova, u vidu kreativnih interaktivnih radionica.

 Program radionica u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (1-3. avgust):

 1. avgust: Bal pod maskama Romea i Julije

2. avgust: Origami figure

3. avgust: Kad se zavesa spusti…

 

 

Leto u vrtu galerija

 Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske (Trg galerija 1−2, Novi Sad) organizuju tokom jula i avgusta manifestaciju Leto u galeriji sa željom da sugrađanima ponude zanimljive sadržaje u vrelim letnjim večerima.

2. avgust: Kapuera veče – prezentacija brazilske plesno-borilačke veštine

 9. avgust: Koncert učenika muzičke škole „Isidor Bajić“Igor Subotin (violina) i Pavle Jančić (harmonika), prof. Ana Kovačić

 16. avgust: Plesno veče uz muziku 50-ih, 60-ih, 70-ih … Plesni studio Allegro

 23. avgust: Klavirski koncert Mina i Ema Krajnović

 30. avgust: Plesno veče uz latino ritmove Plesni studio Allegro


Audio tura

 Povodom 120 godina od rođenja Pavla Beljanskog (19. jun 1892 – 14. jul 1965), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Telenor, osmislila audio vođenje kroz stalnu postavku.

Posetioci Spomen-zbirke dobili su mogućnost da na jednostavan način obiđu muzej i upoznaju se sa kapitalnim delima moderne umetnosti. Audio vođenje dostupno je korisnicima svih mreža, s tim da je za Telenorove korisnike besplatno. Pozivom na broj 063 9814 posetioci mogu da se informišu o 54 dela iz stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u trajanju od 27 minuta.

Telenor audio vođenje dostupno je od 1. juna do 31. decembra 2012. godine, a akcija će trajati i za vreme održavanja simpozijuma posvećenog Pavlu Beljanskom koji je planiran za novembar 2012. godine.

Slične vesti