11.9 C
Belgrade
24/03/2023
izložbe Srbija vesti

Avgust 2014. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

VlahoBukovac__Biagio_FaggioniAVGUST mesečna:

VELIKA IZA VLAHA BUKOVCA

15. maj – 31. avgust 2014

 

Zbog velikog interesovanja publike, izložba Velika Iza Vlaha Bukovca produžena je do kraja avgusta. Tokom poslednje nedelje trajanja, ulaz za posetioce biće slobodan.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba Velika Iza Vlaha Bukovca (15. maj – 31. avgust), koja je kao i 2013. u Domu Vojske Srbije u Beogradu, podsetila na uspeh slike na pariskom Salonu (1882), kada je nagrađena zlatnom medaljom. Postavka uSpomen-zbirci prikazuje pričuonastankudela, neobičan životniputautora, roman o Velikoj Izi Aleksisa Buvijea po kojem je nastalo, kaoinjegovu sudbinu, putovanje odveličanstvenoguspehanapariskomSalonu, dobeogradskogstanaPavlaBeljanskog, kojejetrajalopunihpolaveka. Autor izložbe je dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov.

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA

31. jul – 15. avgust 2014, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu

Izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, autorke dr Jasne Jovanov, posle uspešnih prikazivanja u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Banja Luci, do 15. avgusta 2014. godine gostuje u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, u Izložbenom prostoru Galerije „Srbija“.

Izložba u Nišu je osmišljena sa ciljem da se publika podseti na značaj angažovanja Nadežde Petrović (1873–1915), na različitim umetničkim i društvenim poljima početkom 20. veka. Slikarka je 1904. godine učestvovala u organizaciji Prve jugoslovenske umetničke izložbe, kao i u osnivanju Prve jugoslovenske umetničke kolonije u Sićevu, čiju godišnjicu 2014. godine obeležava Galerija savremene umetnosti u Nišu. Izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva predstavlja fotografski opus, kao i najznačajnije slike Nadežde Petrović iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a publika će se na ovaj način bliže upoznati s jednom od najpoznatijih ličnosti srpske kulture, koja se po svojim umetničkim delima i avangardnim idejama svrstava u najznačajnije žene 20. veka. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

 

DANICA JOVANOVIĆ (1886–1914)

20. avgust – 20. septembar 2014, Velika galerija Doma Vojske Srbije

            Monografska izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov, obeležiće početak jesenje izlagačke sezone 2014. godine. Izložbu će zajednički realizovati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Medija Centar „Odbrana“, a biće prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu u periodu od 20. avgusta do 20. septembra. Streljana u podnožju petrovaradinske tvrđave, Danica Jovanović je među prvim umetnicima, žrtvama Prvog svetskog rata. Vođena snažnom željom da se posveti slikarstvu, Danica Jovanović se školovala u Beogradu, a potom diplomirala na Ženskoj slikarskoj akademiji u Minhenu, kao prva srpska akademska slikarka, posle Katarine Ivanović. U slikarstvu je negovala ekspresivni duh minhenske škole, ali su njene slike, kao i sam život, prepuni pitanja koja ni istorija umetnosti, niti biografi Danice Jovanović nisu uspeli da razreše. Stota godišnjica njene smrti biće obeležena izlaganjem dela iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije i nekoliko privatnih kolekcija. Ambijentalna postavka biće upotpunjena predmetima iz Etnografskog muzeja u Beogradu i izlaganjem ličnih predmeta slikarke.

Izložbu će pratiti raznovrstan program: stručna tumačenja, prezentacije i dečje radionice. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

 

 

LETO U VRTU GALERIJA 2014

28. jun – 6. septembar

 

Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske u zajedničkom vrtu organizuju tematske večeri tokom kojih se uz zanimljiv i raznovrstan kulturno-umetnički program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemaljakroz muziku, ples, film, putopise. Osmišljena s namerom da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i drugi multidisciplinarni kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada.

 

Program:

 

Otkrivanje umetničkih veza Prag i srpski slikari

7. avgust

 

Ritual, muzika i ples – Ritmovi Brazila

14. avgust

 

Putopis sa Filipina – Samuraj na žutom šećeru

21. avgust

 

Kroz vrtove Medičija do trpeze francuskih kraljeva

28. avgust

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

 

 

 

Slične vesti