22.2 C
Belgrade
04/06/2023
Srbija vizuelne umetnosti

Avgust 2013. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Pjer i Liza Krizanic, izmedju Desanka MaksimovicNadežda Petrović: s obe strane objektiva

Izložbau Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci

            U četvrtak  1. avgusta 2013. godine u 20 časova, izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

            Izložba nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autorke dr Jasne Jovanov, stavljanjem fotografije u centar opusa Nadežde Petrović (1873–1915), na nov način predstavlja malo poznat aspekt njenog rada. U okviru ovog svojevrsnog albuma porodice Petrović prisutna je i Nadežda, kao i fotografije koje je snimala. Mnoge retko ili nikada izlagane, čine okosnicu izložbe i kataloga. Izložba kojom Spomen-zbirka tokom 2013. obeležava 140 godina od slikarkinog rođenja trajaće do 1. septembra. Kustos izložbe u Banja Luci je Jasmina Jakšić Subić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

 

Novosadsko dečije leto u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

            Tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadsko dečije leto 2013, koje će se u organizaciji Fondacije „Deci na dar“ održati na više lokacija u gradu. Kroz razgovor i igru deca će i ovog leta dobiti prva saznanja o osnovama karikature, praviće zajednički foto-album, odlikovanja i plakete po sopstvenoj zamislili. Program Novosadskog dečijeg leta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održava se od ponedeljka 29. jula do petka 2. avgusta u dvorištu muzeja, u vidu kreativnih interaktivnih radionica. Program je namenjen grupama od 15 učesnika, uzrasta od 6 do 12 godina.

 

Filmsko veče: Ivan Radović

(Slikari i vajari (RTB); režija: Mika Milošević; scenario: Lazar Trifunović; trajanje: 30 min)

            U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u sredu 14. avgusta sa početkom u 17 časova, biti održano filmsko veče posvećeno Ivanu Radoviću (1894–1973). U dokumentarnoj emisiji o životu i stvaralaštvu poznatog moderniste koji je lirski nadahnuto prikazivao vojvođansku ravnicu i okruženje u kom je živeo, govori Lazar Trifunović. Kroz priču o prolasku kroz stilske faze, kreiranju slikarski prepoznatljivog identiteta, uticajima i inspiracijama, kao i životnim okolnostima koje su menjale njegovo slikarstvo, može se saznati više o umetniku koji je sa devet radova zastupljen u kolekciji Pavla Beljanskog.

 

Dela stara jedan vek: Kosta Miličević – slikar i model

            Do 25. avgusta 2013. godine, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog za publiku je dostupna kamerna postavka Dela stara jedan vek: Kosta Miličević – slikar i model. Posvećena je delima iz Kolekcije Pavla Beljanskog nastalim 1913. godine, a obuhvata tri dela iz stalne postavke Spomen-zbirke: dve slike Koste Miličevića (1877–1920) Dečko sa belim šeširom i Crkva Sv. Save, kao i skulpturu Živojina Lukića (1889–1934) Kosta Miličević. Cilj postavke u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je obeležavanje stogodišnjice postojanja dela, ali i ukazivanje na stvaralaštvo prve generacije srpske moderne, ističućiKostu Miličevića i 1913. godinu. U okviru izložbe biće organizovana projekcija filma o crtežima Koste Miličevića, autora Đoke Bogdanovićau saradnji s Arhivom Jugoslovenske kinoteke iz Beograda.

 

Leto u vrtu galerija 2013

            Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske (Trg galerija 1−2, Novi Sad) i ovog leta nastavljaju organizaciju manifestacije Leto u vrtu galerija. Svakog četvrtka od 20.30 do 23 časa, u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske biće organizovan program za posetioce koji su raspoloženi da se na nekonvencionalan način upoznaju sa dešavanjima iz kulture, delima srpske nacionalne umetnosti i da se u prijatnom ambijentu vrta opuste uz filmove, muziku i druženje. Letnja scena u vrtu galerija radiće po sledećem programu:

 

1. avgust: Veče italijanskog filma

(organizacija: Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, Beograd i Galerija Matice srpske)

 

8. avgust: Magija argentinskog tanga

(organizacija: Udruženje Todo Tango, Novi Sad i Galerija Matice srpske)

 

15. avgust: Plesno veče uz latino ritmove

(organizacija: Plesni studio Allegro i Galerija Matice srpske)

 

22. avgust: Veče uz gudačke ansamble  

(organizacija: Muzička škola „Josip Slavenski“, Novi Sad, Srednja muzička škola „Petar Krančević“, Sremska Mitrovica i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog)

 

29. avgust 2013. godine: Veče mađarske kulture

(organizacija: Ambasada Mađarske i Galerija Matice srpske)

 

 

Pjer Križanić: hroničar jednog vremena

            U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba karikatura Pjer Križanić: hroničar jednog vremena, autorke Marije Radisavčević, dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu.Delo karikaturiste Petra Pjera Križanića (1890–1962), zauzima istaknuto mesto u okvirunaše umetničke i društvene istoriografije. Postavka u Novom Sadu obuhvata izbor radova iz fondova dve institucije – 26 karikatura iz Umetničke galerije„Nadežda Petrović“ u Čačku i13 karikatura izLikovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba je upotpunjena printovima karikatura objavljenim u Politici i dokumentarnim materijalom, što omogućava bolje sagledavanje Križanićevog stvaralaštva i jugoslovenskih političkih prilika. Kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, koja je otvorena do 18. avgusta, je Jasmina Jakšić Subić.

Slične vesti