4.7 C
Belgrade
04/02/2023
časopisi Srbija

Avangrad br. 9

Deveti broj somborskog besplatnog lista za kulturu Avangrad izašao je iz štampe i na njegovim stranicama može se naći psihološko-sociološki pogled na Fejsbuk fenomen, zatim intervju sa Milanom B. Popovićem, piscem koji svoju liriku spaja sa žestokim rok zvukovima, te, kroz stalne rubrike, i tekstove o stripu Četiri jahača Apokalipse i prvom romanu Srđana Srdića Mrtvo polje, ali i osvrt na kapitalno delo Entonija Berdžesa Paklena pomorandža. Tu je i podrobna analiza veze između snova i stvaralaštva Dejvida Linča, dok se novi broj bavi i žanrom psihodeličnog folka u muzici. Pored toga, i u ovom broju nalaze se recenzije novih albuma bendova van ustaljenih tokova muzičke produkcije. O radnom stolu kao metafori današnjeg predmetnog sveta piše, na mađarskom jeziku, Jožef J. Fekete, a deveti broj svojim čitaocima otkriva Bač, varoš sa bogatom i burnom istorijom. Proesis, deo Avangrada posvećen ex-Yu proznoj i poetskoj sceni, pred čitalački sud stavlja stvaralaštvo Zvjezdane Marković, Slavice Urumove, Nine Slišković, Zagorke Bolozanov, Ane Radaković, Aleksine Đorđević, Borisa Kvaternika, Branka Mišovića, Duška Domanovića i drugih autorki i autora. Vizuelni izgled devetog Avangrada delo je stalnih, povremenih i novih saradnika lista.
Avangrad se može uzeti u Somboru (Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, Kulturni centar Laza Kostić, biletarnica Narodnog pozorišta, kao i u kafićima i klubovima), Baču (Kulturno-etnološki klub Iskon), Novom Sadu (Gradska biblioteka, Biblioteka Matice srpske, Omladinski centar CK13, pozorišni klub Trema, Izba, Radio kafe) i Beogradu (knjižara Tardis).
Prilozi (priče, pesme, fotografije i fotomontaže, te kritičke osvrte na književnost, film, umetnost) se primaju isključivo na mejl: avangrad@gmail.com.

link za download PDF izdanja DEVETOG broja lista je:

http://www.box.net/shared/lsvd6bqnzn

Slične vesti