18 C
Belgrade
29/05/2023
Srbija vesti

Autonomije – Koprodukcija društva i tehnologije / u Omladinskom centru CK13 od 26. do 29. novembra 2012.

“Autonomije” su serija projekcija, prezentacija i razgovora u organizaciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon, koje imaju za cilj da otvore debatu o istorijskim i savremenim aspektima automatizacije. “Autonomije” istražuju različite implikacije mašinske nezavisnosti i propituju autonomiju pojedinca u mrežnom društvu.

Mašinska inteligencija je više od jednog veka deo ljudskog imaginarijuma, i sam pristup tematici je neizbežno obeležen naučno-fantastičnim vizijama o utopijskim i distopijskim scenarijima bliske budućnosti mašinizovanog društva. Šta predstavlja koprodukcija društva i tehnologije i koliko danas društvo i tehnologija zajednički proizvode realnost?

Program “Autonomije” deo je međunarodnog projekta “Tehno-ekologije” koji realizuje Institut za fleksibilne kulture i tehnologije “NAPON” (Novi Sad) u saradnji sa organizacijama: RIXC (Letonija), Baltan Laboratories (Holandija), Ars Longa (Francuska) i Finnish BioArt Society (Finska).

Program obuhvata seriju projekcija filmova i video klipova, prezentacija, analiza i razgovora na temu istorijskih i savremenih aspekata automatizacije. Događaj je zamišljen kao otvoreno mesto istraživanja i diskusije o odnosima kulture, politike i tehnologije i kao priprema za međunarodnu konferenciju i izložbu “Autonomije” koja će se u Novom Sadu održati u oktobru 2013. godine.

 Ponedeljak, 26. 11.
fokus: robotika / mehatronika
prezentacija robota Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju
Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Utorak, 27. 11.
fokus: tehnološka nezaposlenost / automatizacija tržišta / mreže
projekcija filma i kratkih video klipova, razgovori, analize

Sreda, 28. 11.
fokus: kibernetika / posthumanizam / tehnoekologije
projekcija filma i kratkih video klipova, razgovori, analize

Četvrtak, 29. 11.
okrugli sto / zaključna diskusija

 “Autonomije” istražuju različite implikacije mašinske nezavisnosti i propituju autonomiju pojedinca u mrežnom društvu. Mašinska inteligencija je više od jednog veka deo ljudskog imaginarijuma, i sam pristup tematici je neizbežno obeležen naučno-fantastičnim vizijama o utopijskim i distopijskim scenarijima bliske budućnosti mašinizovanog društva.

Šta predstavlja koprodukcija društva i tehnologije i koliko danas društvo i tehnologija proizvode realnost?

Program “Autonomije” deo je međunarodnog projekta “Tehno-ekologije” koji realizuje Institut za fleksibilne kulture i tehnologije NAPON (Novi Sad) u saradnji sa organizacijama: RIXC (Letonija), Baltan Laboratories (Holandija), Ars Longa (Francuska) i Finnish BioArt Society (Finska).

 Ulaz na sve događaje je slobodan.

Podršku projektu pružili: Program za kulturu Evropske unije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Slične vesti