21.6 C
Belgrade
10/06/2023
region stalni konkursi vizuelne umetnosti

Artistay-poziv na rezidencijalni program

 

mjesto:Francuska

organizator:Artistay

url::http://www.artistay.org

Artistay nudi umjetnicima rezidencijani program za rad na konkretnom umjetničkom projektu.Program se odvija u Francuskoj,a prijave nisu vremenski ograničene.

Sudionici sami definiraju projekat za rad tokom rezidencijalnog programa čija je svrha upravo u stimulativnom okruženju pomoći umjetnicima/cama u produkciji projekta.

Organizacije domaćini nisu u mogućnosti osigurati stipendiju pa se umjetnici/ce savjetuju da traže potporu nacionalnih i lokalnih umjetničkih vijeća,kulturnih agencija ili fondacija koje bi pokrile troškove putovanja i kotizacije.

Organizacije koje nude rezidencijalni program vode stručnjaci iz svijeta umjetnosti-umjetnici,profesori,historičari umjetnosti,koji svojim gostima nude profesionalne,praktične ili osobne savjete.Ponuđeni smještaj podrazumijeva vlastitu spavaonicu,dnevni boravak,kuhinju i studio.

Za sudjelovanje je potrebno postati popunjenu prijavnicu na osnovu koje Artistay odabere najprikladniji prostor koji se nalazi u mreži organizacija koje nude rezidencijalni program na prostoru Francuske.Artistay prosljeđuje prijavnicu određenoj organizaciji,a nakon prihvaćanja projekta,Artistay umjetniku šalje informacije o podacima organizacije(naziv,internet stanica,kontakt).Umjetnik na temelju navedenih podataka odlučuje da li odabrani rezidencijalni program odgovara njegovim zahtjevima.

Ukoliko umjetnik/ca nije sam osigurao financijska sredstva,Artistay nudi pomoć u traženju potpore.

Da bi Artistay pokrenuo postupak traženja adekvatnog rezidencijalnog programa,potrebno je poslati CV umjetnika,dokumentaciju rada(5 do 10 slika/pisanih opisa/muzičkih isječaka/video isječaka i sl),kratki opis projekta na kojem bi se radilo tokom rezidencijalnog programa,pismo preporuke i stručne reference na adresu apply@artistay.org

Slične vesti