6.5 C
Belgrade
27/03/2023
izložbe Srbija

April u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Kosta Hakman, Autoportret sa crnim sesirom, 1924Ponovo u Beogradu – Nadežda Petrović: s obe strane objektiva

Izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog pod nazivom Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke istoričarke umetnosti dr Jasne Jovanov, biće predstavljena u Beogradu, u četvrtak 3. aprila u hotelu Hajat Ridžensi, u okviru regionalne konferencije Pro-Femina 2014.

U radu konferencije pod nazivom Šta radimo dok čekamo bolja vremena, učestvovaće profesionalci iz oblasti medija, marketinga, komunikacije, umetnosti, obrazovanja, kao i predstavnika uticajnih kompanija iz celog regiona. Tokom redovnog programa, u okviru predavanja Nadežda Petrović, najveća srpska slikarka (15.40), autorka izložbe dr Jasna Jovanov govoriće o umetnici i njenom stvaralaštvu. Kao prateći program konferencije, u organizaciji Spomen zbirke Pavla Beljanskog i Color Press Grupe, biće pripremljen biće izložen izbor printova po motivima remek dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i fotografijama Nadežde Petrović, segmenti izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva.

Postavkom u okviru konferencije Pro-Femina 2014, učesnicima će biti omogućeno bliže upoznavanje s jednom od najpoznatijih ličnosti srpske kulture, koja se po svojim umetničkim delima i avangardnim idejama svrstava u najznačajnije žene 20. veka.

Nove akvizicije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (2003–2013)

U četvrtak 10. aprila u 19 časova biće otvorena izložba Nove akvizicije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (2003–2013).

Promovišući dela iz Likovne zbirke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog prikupljena u poslednjoj deceniji rada muzeja, izložba je osmišljena radi upotpunjivanja saznanja o umetnicima i njihovom stvaralaštvu, kao i unapređivanja dostupnosti kolekcije i njene prezentacije publici. Dokumentarni fond, kojem pripada Likovna zbirka, osnovao je Pavle Beljanski 1961. otvaranjem Spomen-zbirke za javnost. Iniciran je poklonima darodavca i njegove porodice, umetnika i prijatelja kuće. Danas predstavlja jedinstvenu muzejsku celinu sačinjenu od dokumentarnog i likovnog segmenta s više od 4000 jedinica. Izložba prikazuje deo fonda – 39 umetničkih radova u različitim tehnikama, radove 26 umetnika, među kojima su najznačajniji predstavnici srpske moderne umetnosti – iz kolekcije Pavla Beljanskog (Ljubica Cuca Sokić, Sreten Stojanović, Zora Petrović, Kosta Hakman, Ivan Tabaković itd), kao i stvaraoci čija su dela uvrštena u vidu poklona naslednika, porodica i prijatelja (Danica Jovanović, Aleksandar Deroko, Mira Sandić i dr). To će ujedno biti prilika da se ukaže na značaj i veličinu gesta darivanja za srpsku kulturu i fondove naših muzeja. Tokom trajanja izložbe (10. april – 11. maj 2014. godine), biće održano autorsko tumačenje (17. april) i projekcije dokumentarnih filmova (24. april i 8. maj). Autorka izložbe je Ksenija Vasin.

Koncert Opersko proleće

             U petak 11. aprila u 19 časova, biće održan koncert pod nazivom „Opersko proleće“ iz ciklusa Glasovi epohe. Na programu su operske arije, dela vokalnih i instrumentalnih minijatura Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i italijanske kancone iz repertoara tri tenora – Lućana Pavarotija, Plasida Dominga i Hose Karerasa. Učesnici programa su mr Zorica Belić – sopran, dr Agota Kučera Vitkai – sopran i David Klem – klavir.

 Autorsko vođenje

             U četvrtak 17. aprila, u 19 časova, u okviru pratećeg programa izložbe Nove akvizicije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (2003–2013), biće održano autorsko vođenje istoričarke umetnosti Ksenije Vasin. Tom prilikom biće reči o nastanku fonda Likovne zbirke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i njegovom popunjavanju, kao i o konceptu izložbe, kroz priču o umetnicima zastupljenim u ovoj kolekciji i delima prikupljenim tokom poslednje decenije rada muzeja.

Svetski dan knjige

             Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, u sredu 23. aprila, od 10 do 18 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog za sve ljubitelje umetnosti organizuje akciju – izdanja i suveniri Spomen-zbirke ponovo će biti u ponudi po sniženim cenama, uz besplatan ulaz za sve posetioce. Posebna ponuda – kapitalno izdanje monografije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (ćirilica, latinica, engleski), moći ćete obezbediti po ceni od 3.000,00 dinara.

  Životi Koste Hakmana

Kao prateći program izložbe Nove akvizicije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (2003–2013), u četvrtak 24. aprila u 19 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje projekciju dokumentarnog filma Životi Koste Hakmana. Na ovaj način ujedno će biti obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu (22. april). Pored Koste Hakmana, među njima su bili mnogi poznati umetnici. Posle izbijanja Drugog svetskog rata Petar Lubarda, Ivan Radović, Pavle Vasić i drugi, dospeli su u zarobljeništvo, Milica Zorić, Risto Stijović, Aleksandar Deroko u logor na Banjici. Prilikom bombardovanja Beograda poginula je Milica Bešević, Bora Baruh streljan je u Jajincima 1942. godine, a iste godine u racijama su ubijeni – Sava Šumanović u Sremskoj Mitrovici i Bogdan Šuput u Novom Sadu. Kosta Hakman odveden je 1941. u logor u Dortmundu, iz koga je pisao prijatelju Pavlu Beljanskom (1943). U Beograd je vraćen 1944. kao težak bolesnik i nikad se nije oporavio. Prikazivanje filma Životi Koste Hakmana (režija Miljan Glišić, scenario Zoran Stefanović, RTS, 2005, 55 min), u sklopu pratećeg programa izložbe Nove akvizicije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (2003–2013), približiće stvaralaštvo umetnika čija su tri dela priključena Likovnoj zbirci tokom posledne decenije rada muzeja: ulje na platnu Autoportret sa crnim šeširom (1924) i dva grafička otiska, Orebić i Prozor.

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

Slične vesti