6.7 C
Belgrade
03/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Andrićeva nagrada za M. Marčetića

Književniku Milovanu Marčetiću dodeljena je Andrićeva nagrada za 2011. godinu za priču „Izlazak“ objavljenu u „Književnom listu“.

Odluku, većinom glasova, doneo je žiri za dodelu Andrićeve nagrade u sastavu predsednik Slobodan Vladušić, Mihajlo Pantić i Aleksandar Gatalica, razmotrivši zbirke pripovedaka i periodiku iz 2011. godine na današnjem sastanku uz Zadužbini Ive Andrića, saopšteno je iz te ustanove.

Priča Milovana Marčetića „Izlazak“ izdvojila se iz prošlogodišnje srazmerno bogate i vredne pripovedačke produkcije neobičnim, umetnički sugestivnim transponovanjem naše neposredne stvarnosti, navodi se u saopštenju žirija.

„Blisko nekim Andrićevim nastojanjima da se odgovori na izazove doba u kojem je živeo, Marčetć je ispripovedao priču iz neobične, gotovo iznenađujuće prespektive, funkcionalno uposlenim jezikom i sa nemalom snagom istinske alegorije“, dodaje se u saopštenju.

Marčetić je rođen 1953. godine u Prijedoru. Bio je glavni urednik u „Književnoj reči“, glavni urednik časopisa „Reč i književnost“, osnivač i glavni urednik „Beogradskog književnog časopisa“.

Studirao je Opštu književnost s teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju i prozu. Predsednik je Upravnog odbora Srpskog književnog društva.

Objavio je knjige – „Dan dvadeset hiljada pasa“ (1982), „Načini iščezavanja“ (1986), „Bez imena, bez lica“ (1990), „Životi pesnika“ (1996)…

Izvor: B92

Slične vesti