4.7 C
Belgrade
04/02/2023
intervju Srbija

Ana Tasić o“Danima komedije“ u Jagodini

Jedan od naših najznačajnijih pozorišnih kritičara i teatrologa, prof. Ana Tasić, bila je  selektor ovogodišnjeg pozorišnog festivala „Dani komedije“. Ovo je treći put da se nalazi na toj funkciji i to kao najmlađi selektor u istoriji ovog festivala .

Na 40. „Danima komedije“ u Jagodini je pobedila predstava „PR ili potpuno rasulo“ sa ocenom publike 4,73. Koja bi bila Vaša ocena za ovu predstavu?

Pre svega, mislim da je publika zasluženo dala najvišu ocenu ovoj predstavi, odnosno proglasila je nasjmešnijom na ovogodišnjim „Danima komedije“. Mislim da je „PR ili potpuno rasulo“ predstava koja najviše odgovara ovom festivalu i selektorskom konceptu koji zastupam – aktuelna je, provokativna, izuzetno smešna, sa vrhunskim glumačkim ostvarenjima. U tom smislu, moja ocena bi svakako bila 5, na skali od 1 do 5, kako publika u Jagodini ocenjuje predstave.

Nagradu žirija „Mija Aleksić“ je dobila predstava „Put oko sveta“. Kakvo je Vaše mišljenje o ovoj predstavi?

Sa moje tačke gledišta, ova predstava je bila među slabijim na ovogodišnjem programu „Dana komedije“, što ne znači je ona loša, niti da nije adekvatna za festival. Naprotiv. Ona je donela jedno aktuelizovano tumačenje Nušića, u pogledu teme, to je njen kvalitet. Sa druge strane, ona je dosta staromodna po formi, stilu. Njena scenografija je, na primer, vrlo oskudna, ilsutrativna, neinspirativna. No, mislim da je lepo to što je ona dobila nagradu za najbolju predstavu, lepo za jagodinski festival jer je to ipak jagodinska predstava. Ne samo zato što je koprodukcija festivala „Dani komedije“ i Kruševačkog pozorišta, već i zato što je njen protagonista Jagodinac, Jovanča, neka vrsta jagodinskog trejdmarka. No, naravno, svako procenjivanje umetnosti je krajnje subjektivna stvar, te u tom smislu odluke žirija ne treba karakterisati kao realne ili nerealne, dobre ili loše. Svako ima svoj ličan pogled na umetnost, uspostavljen u skladu sa ličnim afinitetima i u tom smislu taj pogled, odnosno procena jeste istinita. Zato je svaka odluka i procena legitimna i treba je poštovati. Naravno, to ne važi za slučaj kalkulantskih, interesnih, neestetkih procena, što, nadam se, nije bio slučaj sa žirijem upravo završenih „Dana komedije“.

Da li Vam je kao selektoru ove godine bilo teže da izaberete koje ćete predstave uvrstiti u zvaničnu selekciju?

Nije mi bilo teže, bilo je sasvim dovoljno predstava koje vrlo odgovaraju „Danima komedije“. Iako je teatarska produkcija u Srbiji u prošloj godini realno mnogo oskudnija nego ranijih godina, dobrih komedija je zaista bilo. O tome, nadam se, svedoči i program 40. Festivala. I još jednom da istaknem da mi je žao što predstava “Nova Stradija” Kokana Mladenovića, iz tehničkih razloga, nije mogla da učestvuje na festivalu. Da je mogla, program bi bio još bolji.

Koja predstava se najviše dopala publici, a najmanje žiriju?

Sudeći po ocenama, „PR ili potpuno rasulo“ se najviše dopala publici. Za žiri ne znam konkretno, nisam sa njima o tome razgovarala. Ako se može suditi po odlukama koje su doneli, najmanje su im se dopale predstave „PR ili potpuno rasulo“, “Eufemizam” i “Šta je sobar video” jer njima nisu dali nagrade.

Kakva je bila opšta atmosfera i kakav je Vaš utisak?

Kao i uvek da „Danima komedije“, bar za ovih pet godina koliko sam tamo, atmosfera je vrlo živa, publika u Jagodini obožava ovaj festival, on ima veliki značaj u kulturnoj ponudi/potražnji Jagodine. Mislim da je to, samo po sebi, izuzetno značajno i da predstavlja dovoljno jak motiv da se nastavi u tom pravcu. Naravno, da bi program bio još raskošniji i sadržajniji, neophodno je više novca, što je u nadležnosti Ministarstva kulture i Skupštine grada Jagodina.

* intervju vodila Ljiljana Ilovača, urednik rubrike Drama na web portalu Konkursi regiona

 

Slične vesti