2.8 C
Belgrade
02/12/2022
nagrađeni radovi region

Ana Ranković: Kosmopolitanijski proces (Magda Simin 2012 – prvo mesto)

kosmopolisDanas je veliki dan za državu Kosmopolitaniju. Okončava se sudski proces veka: država Kosmopolitanija protiv N.N., starog 49 godina. N.N. se tereti za težak oružani napad na državne institucije u toku radnog vremena, ugrožavanje slobode državnih službenika i građana  i pokušaj destabilizacije državnog sistema. Voljom Novoboga, niko nije nastradao, a samo jedan službenik je zadobio lakše povrede od rikošeta. Ovo je jedninstveni slučaj u našoj istoriji i želimo da tako i ostane.

Kao što znate, saslušani su svi svedoci, saslušan je i optuženi i njegova odbrana. I naša porota sastavljena od najuglednijih građana vredno je radila svih prethodnih nedelja. Nije bilo lako doneti presudu za takvo krivično delo, i to ne samo jedno delo, već više njih, kao što i sami znate.

Dakle, da ne dužim, molim vas da svi ustanete, pročitaću presudu.

NN se proglašava krivim po više osnova:

–          Kriv je za nedozvoljeno posedovanje oružja, tačnije škorpiona marke M-84. Iako je NN zvanično posedovao dozvolu za nošenje oružja, škorpion koji je imao kod sebe dana 25.08.nije bio registrovan kod nadležnih organa. Utvrđeno je da je optuženi škorpion doneo iz rata sa nama susednom Hazarijom, u kome je učestvovao kao dobrovoljac.

–          Kriv je za narušavanje slobode državnih službenika i građana države Kosmopolitanije koji su se u trenutku napada zatekli u prostorijama Poreskog društva.

–          Kriv je za uništavanje velikog dela poreske arhive, naročito odeljka gde su se nalazili dužnici i arhiva kazni zbog neisplaćenih poreskih obaveza.

–          Kriv je za ranjavanje službenika P.R. koji se zatekao na licu mesta.

–          Kriv je za nuđenje mita predsedniku Poreskog društva u cilju odlaganja poreskog duga.

–          Kriv je za vređanje J.K., predsednika Poreskog društva, po osnovu verske i nacionalne veroispovesti. J.K. pripada nacionalnoj manjini, a Ustavom države Kosmopolitanije je garantovano pravo na slobodu svakog čoveka bilo koje nacionalnosti i strogo je sankcionisano ispoljavanje bilo kakve netrpeljivosti po ovom osnovu.

–          Kriv je za neizvršavanje dospelih poreskih obaveza, što je bio i povod čitavog nemilog događaja.

–          I, kao najveće krivično delo, proglašava se krivim za napad na državu Kosmopolitaniju, nepoštovanje Ustava kao najvišeg pravnog akta jedne suverene države upotrebom oružanih metoda.

Zbog svega gore navedenog, optuženi se proglašava krivim. Naglasiću ponovo da je ovo jedinstveni slučaj u našem sudskom pravu, tako da ne podleže već ustanovljenim principima niti bilo kakvim međunarodnim konvencijama. Smrtna kazna je u našoj državi davno ukinuta, to znate, ali pošto ne želimo da se nešto slično ponovo dogodi, sudsko veće je donelo sledeću presudu: Optuženi N.N. osuđuje se na smrtnu kaznu javnim vešanjem. Presuda će biti izvršena za tri dana.

***

Podne je. Masa se tiska na velikog gradskom trgu. Strašna sparina ne smeta prisutnima koji su došli da prisustvuju izvršenju smrtne kazne N.N. Oči su im zažarene, ali ne od sunca, već od nestrpljenja i napetosti. Došli su u ogromnom broju, kao da treba da sačekaju neku važnu ličnost. Ili kao da je nekakav miting. Predsednik se obrati masi. Posle uvodnih reči, podiže glas:

 -U našoj državi mora da postoje rad, red i disciplina. Ne smemo dozvoliti u 21.veku nikakvo bezvlašće. Nikakvim huliganima ne smemo dozvoliti da se drznu i potegnu oružje na državu. Nadam se, kao vaš predsednik, da će ovaj slučaj koji upravo privodimo kraju biti opomena za sve ostale ekstremiste sklone nasilju.

– Tako je! Živeo predsednik! Živeo!  – Žačulo se iz mase.

Sve je spremno za izvršenje presude. Postavljeno je klasično vešalo, bez ikakvih dodatnih elemenata za mučenje. Jer mi smo civilizovana država, čuo se nečiji komentar.

Odjednom se, na platou gde je trebalo da se izvrši kazna, pojavi zatvorski službenik. Predaje nekakvo pismo gospodinu predsedniku. Ovaj preblede. Okrivljeni N.N. jutros je umro u svojoj zatvorskoj ćeliji. Doživeo je srčani udar.

Slične vesti