6.7 C
Belgrade
03/02/2023
kutak za mlade region

Amina Mašić: Knjiga, moj najveći prijatelj (Dani knjige 2007 – Prva nagrada)

book8Još kad sam bila sasvim mala mama mi je često čitala bajke.Ah te čudesne bajke.Svaku koju bi  mi mama pročitala upijala bih je i pamtila.Sada kada sam treći razred sama ih čitam.Prvu mi je poklonio otac.Bila je sa crvenom prvom stranicom,zvala se „Prva Početnica“. Nisam ni pošla u školu a znala sam sva slova iz nje, a i pisati. Odmah sam je zavoljela.

 Mama mi je često govorila šta znači riječ knjiga. Rekla mi je da je Knjiga znanje, bogatstvo izražavanja. Ja to sada ne znam,ali saznat ću kad odrastem.Poslije prve,došla je druga „Razbibrižnica“, puna je lijepih dugih i kratkih pjesama. Pola sam ih naučila napamet. Sve su za moju dušu. Onda su došle lektire itd. A onda je došlo ljeto.
Napolju je bilo sve tako lijepo i živahno.Ja nisam znala šta će se dogoditi,ali sam vidjela da su moji roditelji zabrinuti. Operisali su mi nogu na ortopediji 01.06.2005 god. Sve se tako brzo dogodilo.Samo sam se probudila i onako bunovna  počela plakati. Majka me milovala i govorila ne boj se,ja sam kod tebe. Kada  sam se skroz razbudila prvo što sam vidjela bio je jedan veliki gips na cijeloj mojoj nozi.Shvatila  sam da se neću moći kretati barem 2 mjeseca. Onda sam rekla „Mama čitaj mi“.
Čitala bi mi : priče, pjesme,s likovnice, ja ja onakva sa štakama nisam mogla ništa,ali sam slušala.Mama i moja učiteljica su mi gotovo svaki dan donosile neku novu.To mi je ispunjavalao moje dane na štakama.Kada bi bilo lijepo vrijeme mama bi me iznijela napolje na balkon.Ja sam tužno gledala,ali sam rekla sebi hrabro „Amina izdržat ćeš ti to“. I tako je i bilo. Ozdravila sam.
Dobra sam učenica i volim svoju učiteljicu. Od tada sam zavoljela čitati knjige,volim pisati sastave i pjesmice i radujem se svakom novom danu provedenom uz knjigu.Željela bih da sva djeca vole knjigu,onako kao što je volim ja.
Amina Mašić iz Kladnja, imam 15 godina i završavam osnovnu školu u OS“Kladanj“ U Kladnju.
Ovu nagradu sam osvojila na Međunarodna Sajamska Manifestacija „Dani knjige“ u Tuzli 2007 godine, od 237 radova učenika osnovnih i srednjih škola stručni žiri je moju priču proglasio najboljom pričom na konkursu.

Slične vesti