-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
Srbija vesti

AMBIJENTALNA INSTALACIJA “ ZAPISI“ LEONORE VEKIĆ I ZLATKA CVETKOVIĆA

Ambijentalna instalacija
ZAPISI
Mr Leonora Vekić i Mr Zlatko Cvetković

Galerija savremene umetnosti
15. 09. – 30. 09. ’11.

 

Otvaranje 15. 09. u 19:00 h

Praiskonska težnja ljudi za stvaranjem i beleženjem svojih dela je omogućila lakšu komunikaciju. Trenutno živimo u informacijskoj košnici i „zatrpani“ smo hiper produkcijom ogromnog broja „stvaralaca“. Abnormalna količina informacija je zahtevala jeftinije oblike medija koji su podložniji „zubu“ vremena. Nove vrste medija nisu u stanju da nadžive ni jedan ciklus u smeni generacija, kako zbog fizičkog propadanja tako i zbog masovnog nadolaženja novih i jeftinijih. Zatrpani gomilama otpada… Šta sa njim? Radovi su naš odgovor kako obnoviti deo odbačenih „zapisa“ izmeštanjem iz prvobitnog konteksta u potpune nove situacije – instalacije. Primenom principa tekstilne umetnosti „pišemo“ nove priče. Koliko će one da traju?

o autorima:

Leonora Vekić

Rođena 21. 10. 1970 godine u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Univerzitet umetnosti u Beogradu, na Odseku dizajn tekstila, 1995. godine. Magistrirala na istom fakultetu, oblast Tapiserija kod mentora prof. Jadranke Simonović, 2000. godine. Član ULUPUDS-a. Zaposlena na Fakultetu primenjenjih umetnosti u Beogradu od 2005. godine na Odseku dizajn tekstila, trenutno u zvanju asistenta na predmetima Tapiserija i Stare tekstilne tehnike. Od 1995. godine paralelno izlaže u domenu vizuelnih umetnosti i modnih revija kako u zemlji tako i u inostranstvu. Imala je je šest samostalnih izložbi. Dobitnik je više nagradi i priznanja. Radovi su joj u kolekciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Redovno izlaže unikatne šešire na Fashion Week-u, sarađuje sa modnim časopisima i vodećim modnim kućama u Srbiji i učestvuje na raznim modnim revijama u Beogradu, Ljubljani, Parizu…

Zlatko Cvetković

Rođen 05.01.1971. godine u Vrnjačkoj Banji. Završio srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Univerzitet umetnosti u Beogradu, na Odseku dizajn tekstila, 1996. godine. Magistrirao na istom fakultetu, oblast Tapiserija kod mentora prof. Jadranke Simonović, 2001. godine. Član ULUPUDS-a i ETN (European Textile Network). Zaposlen na Fakultetu primenjenjih umetnosti u Beogradu od 1997. godine na Odseku dizajn tekstila, trenutno u zvanju Viši umetnički saradnik za Umetničku oblast Tekstil. U periodu od 1996. godine pa do danas izlagao na preko 70 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu,  imao šest samostalnih izložbi. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Radovi su mu u kolekcijama Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu (Srbija) i Rigi (Letonija). Sarađivao sa više domaćih i svetskih firmi u oblasti dizajna tekstila.

Slične vesti