25.1 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Aleksandar Gatalica dobitnik NIN-ove nagrade

BEOGRAD, 14. januara 2013. (Beta) – Novi roman Aleksandra Gatalice „Veliki rat“ dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2012. godini, saopštio je u ponedeljak žiri.

Nagrada će dobitniku biti uručena na svečanosti u Skupštini grada Beograda u ponedeljak, 21. januara, u 17.00, rečeno je na konferenciji za novinare.

Veliki rat KORICE.inddBEOGRAD, 14. januara 2013. (Beta) – Novi roman Aleksandra Gatalice „Veliki rat“ dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2012. godini, saopštio je u ponedeljak žiri.

Nagrada će dobitniku biti uručena na svečanosti u Skupštini grada Beograda u ponedeljak, 21. januara, u 17.00, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predsednik žirija Vasa Pavković rekao je da se roman Aleksandra Gatalice izdvojio od ostalih po umetničkoj reviziji odnosa prema Prvom svetskom ratu.

„Prateći sudbine stotina slavnih i anonimnih književnih junaka i kombinujući fantastični s dokumentarističkim pristupom, Aleksandar Gatalica je načinio ubedljivu sliku prelomnih dogadjaja u svetskoj istoriji“, rekao je Pavković.

Pavković je rekao da Gatalica u novom romanu koristi istoriju kao živo poprište ljudskog iskustva, dugog propadanja i neugasle nade.

On je naveo da su za roman Aleksandra Gatalice glasala tri člana žirija, dok su dva člana glasala za roman „Posmrtna maska“ Lasla Blaškovića.

U konkurenciji za NIN-ovu nagradu bila su 164 romana, a u najuži izbor uvrštena su dela „Zoja“ Mire Otašević, „Veprovo srce“ Draga Kekanovića, „Štampar i Veronika“ Katarine Brajović, „Nesreća i stvarne potrebe“ Ivančice Djerić i „Posmrtna maska“ Lasla Blaškovića.

 

gatalicaTANJUG, 14. 1. 2013. Gatalica: Nagrada NIN-a kamen međaš u karijeri svakog pisca

Aleksandar Gatalica rekao je danas Tanjugu da je ova nagrada kao i za svakog pisca koji ju je dobio “kamen međaš u karijeri“.

Gatalica je ocenio da se piscu karijera deli na pre i posle dobijanja NIN-ove nagrade.
“Ne samo da ova nagrada povećava čitanost knjige koja je dobila nagradu, već svakako skreće pažnju na čitav piščev opus“, istakao je on, primetivši da posle dobijanja NIN-ove nagrade ni za jednog pisca ništa nije isto kao što je bilo pre nje.

Komentarišući izjavu predsednika žirija za dodelu NINove nagrade Vase Pavkovića da je ove godine bila slaba produkcija romana, Gatalica je okupljenim novinarima rekao da svake godine članovi žirija kažu kako je sušna godina, a u Finalu se nađu bar tri do četiri izvanredne knjige što je, smatra on, za srpsku književnost velika stvar.

Na pitanje šta posle NIN-a, Gatalica je rekao da pisac mora dobro da se odmori.
“Uložio sam veliki napor, ali ne vredi da se žalim, jer piščevo je da se muči, a na čitaocima je da uživaju“, istakao je on, dodajući da je njegov izdavač “Mono i Manjana“ rasprodao čitav tiraž tri dana pre proglašenja pobednika i primetio da je tema Prvog svetskog rata mnoge zanima.

Gatalica je rekao da je “inicijalna kapisla“ bila želja da napiše roman o smrti jedne epohe, a povod je bio taj što se 2014. obeležava 100 godina od smrti te epohe.
“Glavni razlog je bio taj što sam, dok sam pisao roman ‘Vek’, želeo da napišem nešto još veće i zanimljivije i komplikovanije za mene“, objasnio je Gatalica.
Svečano uručenje NIN-ove nagrade održaće se 21. januara u Skupštini Grada Beograda.

Slične vesti