-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
nagrađeni radovi region

Aleksa Tepavac: četiri priče (Mihal Babinka 2012 – treća nagrada)

Aleksa je rođen 2005. godine u Beogradu

ŠUMA SA TAJNIM PROLAZIMA
JEDNOM, U PRASTAROJ ŠUMI POSTOJALO JE JEZERO U KOM SU ŽIVELE TRI AŽDAJE KOJE SU ČUVALE BLAGO. ONO SE NALAZILO U STOMAKU NAJSTARIJE AŽDAJE .
BLAGO JE TU DOSPELO TAKO ŠTO JE JEDNOG DANA ČOVEK IZ TAJNOG ZAMKA HTEO DA GA SAKRIJE NA DNO JEZERA, ALI JE ISKOČILA NAJSTARIJA AŽDAJA I NAPALA GA. ČOVEK JE NOŽEM RASPORIO AŽDAJU KOJA JE POBEGLA U JEZERO. MEĐUTIM, KAD JE AŽDAJA PALA U VODU, ČOVEK JE BLAGO BACIO ZA NjOM I ONO JE SLUČAJNO UPALO U AŽDAJIN RANjENI STOMAK I TU OSTALO. VREMENOM, AŽDAJI JE ZARASLA RANA, A BLAGO OSTALO SKRIVENO.
ČOVEK JE DAVNO DOŠAO DA RADI U ZAMKU KAO VOJNIK. KAD JE POSLE NEKOLIKO GODINA TREBALO DA SE VRATI KUĆI, POŠAO JE NA JEZERO DA TRAŽI BLAGO NA DNU. NIJE MOGAO DA GA NAĐE. AŽDAJA GA JE VIDELA I ISKOČILA, ALI JE ČOVEK UZEO MAČ I UBIO JE.
IZNENAĐEN, UGLEDAO JE SVOJE BLAGO, ALI NIJE SE BAŠ OBRADOVAO ZATO ŠTO VIŠE NIJE ZNAO DA ODE SVOJOJ KUĆI.
SATIMA JE POKUŠAVAO DA NAĐE PRAVU STAZU, A ONDA SE IZGUBIO. ODLUČIO JE DA SE VRATI U ZAMAK ALI NIJE NI TO USPEO. POKUŠAO JE DA NAĐE NEKI DRUGI PUT DO SVOJE KUĆE I DOK JE TRAŽIO UPAO JE U RUPU ODAKLE SE ČULO NEŠTO KAO ČUDOVIŠTE I ČOVEK SE PRIŠUNjAO. KAD GA JE UGLEDAO POČEO JE DA BEŽI NAZAD I UDARIO JE U ZID.
ODJEDNOM, OTVORIO SE TAJNI PROLAZ I ON JE NASTAVIO PUT. ALI SE ČULO NEŠTO SA NEBA. BIO JE TO KRALj NEBA KOJI JE POSLAO PTICE DA ISKLjUCAJU ČOVEKA. POŠTO JE ON VOLEO ŽIVOTINjE, NIJE HTEO DA IH UBIJE, VEĆ JE BEŽAO I BEŽAO, A PTICE SU GA JOŠ UVEK JURILE I ON JE NASTAVIO DA TRČI. TADA JE KRALj NEBA POZVAO PTICE DA SE VRATE, ZATO ŠTO NISU MOGLE DA GA STIGNU.
ČOVEK JE ULETEO U PEŠČANU OLUJU I NAŠAO JE NEKU KAPU. UZEO JU JE. OLUJA JE UBRZO PRESTALA I NASTAVIO JE PUT KUĆI. DOK JE IŠAO ČULO SE NEŠTO IZA PIRAMIDE – TO JE BILA BUBA KOJA USPAVLjUJE. ON JE PRIŠAO, ALI BUBA JE PUSTILA USPAVANKU I POČEO JE DA SPAVA. DOŠAO JE NEPOZNAT ČOVEK I POMOGAO MU I OTIŠAO. KAD SE PROBUDIO, NASTAVIO JE PUT DO KUĆE.
IZNENADA ČULO SE NEŠTO IZA STEPENASTE PIRAMIDE – TO SU BILI KORACI ČOVEKA KOJI MU JE POMOGAO. UPOZNAO SE SA NjIM I POŠLI SU ZAJEDNO U ISTOM PRAVCU. VOJNIK JE ISPRIČAO PRIJATELjU PRIČU O AŽDAJI I SVOM BLAGU. BIO MU JE ZAHVALAN ŠTO GA JE SPASAO U NEVOLjI I OBEĆAO MU JE POLA BLAGA AKO SA NjIM POĐE DA GA ZAJEDNO NAĐU I DONESU KUĆAMA.
STIGLI SU NA ULAZ U GRAD I UŠLI. POZDRAVILI SU SE I SVAKO JE OTIŠAO SVOJOJ KUĆI GDE SU IH SAČEKALE PORODICE. ISPRIČALI SU IM GDE SU BILI I ŠTA SU RADILI.

Aleksa, septembar 2011. godine

TRI NEVALjALA ČAROBNjAKA
Jednog dana u zamku svi su čuli da su te noći tri vilenjaka ukrala kraljevu kćer. Kralj se baš začudio što je kćer kod tih čarobnjaka. Odlučio je da je traži i poveo je dvadeset vojnika u slučaju da ga neko napadne pištoljima, da ima dobru odbranu. Zvali su sve mudrace na svetu, koji znaju sve o svakome i sve puteve koji postoje, da ih pitaju da li neki zna koji put vodi do tri nevaljala čarobnjaka. Ali nijedan nije znao i onda su se setili svog drugara koji je živeo u prošlosti – da treba da dođu na njegov grob i pisaće na papiru šta treba da urade.
Otišli su do tog groba i stvarno našli papir na kom je pisalo: „Idite samo pravo putem od mog groba i naići ćete na šumu, zaobiđite je, idite do sredine šume, skrenite levo i naći ćete kolibu gde živi jedan starac koji je mudrac i zna sve, ali nije vam došao jer ga niste pozvali. On će vam reći dalje šta treba da radite.“
Uzeli su taj papir da ne zaborave kuda treba da idu i našli su šumu i kolibu u njoj. Pokucali su i starac je otvorio. Lepo su se pozdravili i starac ih je pustio unutra, večerali su i onda su ga pitali: gde žive tri čarobnjaka? Odgovorio je da moraju da izađu iz šume i ispred će videti cvet koji treba da povuku nalevo i otvoriće se tajni prolaz ispod zemlje. Tu će ugledati tri čarobnjaka. Pored čarobnjaka se nalaze tri police sa zelenim napitkom koji moraju da uzmu i da popiju.
„Pazite dobro! Morate da uzmete pravi napitak, a on stoji na desnoj polici pored čarobnjaka. Kada ga popijete čarobnjaci će da umru i iz jednog čarobnjaka će da izađe kraljeva kćer.“ Starac je rekao da je to sve i da krenu.
Izašli su iz kolibe i ušli u šumu, vratili se na početak i kada su malo bolje pogledali ugledali su cvet, baš onaj o kojem im je starac pričao. Uradili su kako im je starac objasnio i našli se u podzemnom prolazu gde nije bilo nikoga. Sišli su niz stepenice i tek u dnu su videli čarobnjake. Brzo su dotrčali do police sa desne strane, uzeli zeleni napitak i popili. Čarobnjaci su stvarno posle toga bili uništeni i iz jednog je izašla kraljeva kćer živa i zdrava. Kraljica i kralj su se mnogo obradovali i kralj je obećao da će od sad da drži deset vojnika ispred vrata kćerinih odaja.
Aleksa, 27. februar 2011. godine

MALI DINOSAURUS I NjEGOVI TATA I MAMA

Jednog dana su mali dinosaurus T–reks i njegovi mama i tata išli da ulove hranu i videli su jednu pećinu. U njoj su namirisali neko meso i kad su ušli videli su jakog tiranosaurus reksa koji je spavao. Hteli su da uzmu to meso, ali im je ono ispalo i T-reks se probudio. Onda ih je T-reks jurio do njihove pećine.
Mama i beba su ušli, a tata je ostao napolju da se bori sa T-reksom. Onda je tata pobedio i ušao u pećinu, pa su spavali.
Drugi dan
Probudili su se i onda je samo tata sa mladunčetom krenuo ponovo u lov i uhvatio je srednjeg dugovrata, a mladunče je uhvatilo jaje, šapom ga udarilo i razbilo ga. Onda je mladunče uzelo bebu iz jajeta i zajedno se sa tatom vratilo kući.
Treći dan
Treći dan su odmarali od lova pored jednog drveta, tu su ležali i zaspali. Onda je došao veliki T-reks i ulovio bebu T-reksa koja je spavala. Pobegao je u svoju pećinu sa bebom. Mama i tata, kad su se probudili, videli su da njihove bebe nema i išli su da je traže. Sreli su triceratopsa usput i tata se sa njim borio i pobedio ga. Onda su se setili gde nisu tražili bebu – u pećini T-reksa nevaljalog. Otišli su u tu pećinu i tamo su videli kako T-reks stavlja polako bebu u usta. Tata je uskočio brzo i uhvatio bebu, bacio je mami i borio se sa T-reksom nevaljalim. Ponovo ga je pobedio i onda su se vratili kući i spavali su tu noć i sledeći dan. Probudili su se sledeće noći i izašli napolje da vide da li je T-reks krenuo prema njima.
Četvrti dan (noću)
Tata je video da ne ide T-reks nevaljali, a on se u stvari sakrio iza drveta. Tata se onda vratio i prespavali su tu noć, pa su ujutru išli ponovo u lov. Ulovili su bebu T-reksa nevaljalog i vratili se kući da se odmore od svega toga.

Aleksa, 23. 06. 2011. godine

KOKA I ZLATNO JAJE

Jednom je pile išlo da pije vode i videlo je koku kako izleže jaja. Jedno jaje je bilo zlatno. Iz njega se izleglo zlatno pile. Ono je bilo magično, bacalo je zlatnu moć na drveće koje je postalo zlatno.

Aleksa, 24. 06. 2010.

Slične vesti