6.5 C
Belgrade
27/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Albahari dobitnik književne nagrade „Dušan Vasiljev“

david-albahari            Na završnoj sednici održanoj u utorak, 29. 9. 2015. godine, u prostorijama SO Kikinda, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev odlučio je da priznanje za 2014. godinu pripadne Davidu Albahariju za roman Životinjsko carstvo („Čarobna knjiga“). Dvoje članova žirija, Ivana Peško i Srđan Srdić (predsednik žirija), glasali su za Albaharijev roman, dok je Vladimir Arsenić svoj glas dodelio romanu Ota Horvata Sabo je stao u izdanju „Agore“. Na konferenciji za medije članovi žirija naveli su da se u konkurenciji našlo 83 naslova i ponovili da su se u najužem izboru, pored pomenutih dela, našli i roman Filipa Davida Kuća sećanja i zaborava („Laguna“), knjige priča Marije Pavlović Horor priče svakodnevnice („Matica srpska“) i Miće Vujičića Ronjenje na dah (Geopoetika), kao i knjiga poezije Tomislava Markovića Čovek zeva posle rata („Levo krilo“).

U obrazloženju žirija naglašava se da se Albahari u svojoj knjizi bavi odnosom ljudske prirode i ljudskih sloboda, te da se u njoj prizori teskobe i mraka smenjuju s tipičnim albaharijevskim humorom. Kao i uvek kada je u pitanju David Albahari, ovaj roman pre svega je knjiga o priči i njenim dometima, o lepoti i čudima jezika, otkrivanju neotkrivenog i pritiscima teksta usled kojih svaki čitalac postaje bolji, profilisaniji i osposobljeniji za susret s velikom literaturom.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje SO Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Slične vesti