11.9 C
Belgrade
24/03/2023
izložbe region Slovenija vizuelne umetnosti

Ako si zaglavljen/a u tuđem snu, najebao/la si!

Međunarodna izložba u okviru konferencije Cross Border Experience (25. – 30.10., Ljubljana) / www.crossborderexperience.org

Galerija Škuc, Ljubljana

Umjetnice i umjetnici: Milijana Babić (Hrvatska), Ozana Brković (Crna Gora), Enisa Cenaliaj (Albanija), Nemanja Cvijanović (Hrvatska), Lana Čmajčanin (Bosna i Hercegovina), Biljana Garvanlieva (Makedonija), Igor Grubić (Hrvatska), Gözde Ilkin (Turska), Sebastjan Leban i Staš Kleindienst (Slovenija), Kristina Leko (Hrvatska), Alban Muja(Kosovo)Ivana Marjanović i Eduard Freudmann (Srbija/Austria), Damir Nikšić (Bosna i Hercegovina), Rena Rädle i Vladan Jeremić (Srbija/Njemačka).

Balkan funkcionira kao ideološki simptom sa ciljem istiskivanja društvenih antagonizama. U zamišljenoj kartografiji Europe, Balkan, kao i u velikoj mjeri Turska, funkcioniraju kao utjelovljenje svojevrsne prepreke, onemogućavajući ostvarenje sna Europskog stanovništva kao zatvorenog i homogenog totaliteta. Međutim, umjetnice i umjetnici prezentirani na izložbi „Ako si zaglavljen/a u tuđem snu, najebao/la si„, od kojih svi dolaze iz regije Balkana ili Turske, ne samo da reagiraju na ovu kako zamišljenu tako i stvarnu (geo-, bio- i socio-političku kao i ekonomsku) (zlo)upotrebu Balkana, nego se i “identificiraju sa simptomom” i kao takvi funkcioniraju prema kritici ove ideologije.

Umjetnici i umjetnice izložbe “Ako si zaglavljen/a u tuđem snu, najebao/la si” shvaćaju demokraciju ozbiljno i još nas jednom podsjećaju da je umjetnost danas jedno od rijetkih mjesta gdje se politika odvija valjano (kao “politics proper”). Kako drugačije, no putem umjetničkog izražaja, moguće je dati glas traumi našeg vremena koje tako manijakalno pokušavamo pokriti rječju – rat.

Naziv izložbe je citat Gilles Deleuze i već je  korišten kako bi se opisalo stanje stvari na Balkanu. Tako jedan od najprominentnijih svjetskih filozofa, Slavoj Žižek, na istu tvrdnju odgovara “svaka država treba svoj Balkan”. Kuratorica:  Katja Kobolt

Slične vesti