24.1 C
Belgrade
29/05/2023
kutak za mlade region Srbija

AJDE Volonteri spremni za letnje kuvanje kulture

U prostoru kruševačke Gimanzije, od 18. do 20.jula organizatori Ajde festivala su za svoje volontere organizovali  zabavno-edukativni seminar “Akcija za akciju”  kako bi ih pripremili za predstojeće radne aktivnosti.

“Asocijacija mladih ove godine po drugi put organizuje Ajde fest i za realizaciju ovog festivala potrebna nam je podrška mladih, pa smo zbog toga angažovali 20 volontera. Pošto u Kruševcu ne postoji ozbiljniji pristup društvenom aktivizmu i volonterizmu odlučili smo da ove godine organizujemo seminar u okviru kojeg će mladi steći veštine i potrebna znanja koja ce im koristiti u budućem volontiranju kao što su funkcionisanje u timu, rešavanje konflikata i slično. Na konkurs Asocijacije mladih prijavilo se oko 60 volontera. Nakon organizovanih intervjua,  dvadesetak onih koji su pohađali trening izabrano je na osnovu iskustva i motivacionog pisma. Pri izboru smo se trudili da napravimo balans tj. izaberemo i volontere sa iskustvom, ali takođe pružimo priliku onima koji ne poseduju iskustvo da isto steknu”, objasnila je Dubravka Vranjanac, asistent direktora festivala, razloge organizovanja seminara i način izbora volontera.

Pomenuti trening sastojao se iz tri dela. Prvog dana, Marija Gajić, psiholog i pozorišni reditelj pričala je o ulozi savremene umetnosti u društvu i poku[ala da metodama primenjenog teatra sa učesnicima reši potencijalne situacije i konflikte koji bi mogli da iskrsnu u toku volontiranja.

“Teme treninga su timski rad, koncepti savremene umetnosti i uloga umetnosti u društvu. Korišćene su metode angažovanog teatra koji se bavi socijalnim pitanjima pri čemu pozoriste služi kako vežba za realnost. Moja definicija umetnosti povezana je sa pričom o estetici. Umetnost ima veze sa dusom i sa spašavanjem duše, tako da smo u okviru seminara  govorili o tome šta je ono na šta duša mladih reaguje, da li uopste mogu da prepoznaju svoju dušu u celom ovom konzumerskom društvu i šta je ono što učesnike motiviše”, izjavila je Marija Gajić, predavač prvog dana treninga.

Drugi dan seminara bio je posvećen timskom radu i aktivizmu, a Ajde volonteri su pridveče prostorije napustili oduševljeni načinom predavanja i energijom koju im je preneo predavač drugog dana,  Branimir Rakić, svestrani Kruševljanin, programer, aktivista i član različitih internacionalnoih studentskih organizacija.

U okviru trećeg dana seminara “Akcija za akciju” volonteri su se upoznali sa ekipom festivala. Marko Vukojević, direktor festivala i Dubravka Vranjanac, asistent direktora i projekt menadžer pričali su volonterima o nastanku Asocijacije mladih, pokušajima osnivanja Centra mladih, kao i o tome kako je nastao prvi tj. nulti festival Avgust jednog diverzanta, održan prošle godine. Nakon toga je vođa volontera, Ivan Ralić, pričao o ulogama i zaduzenjima koje će volonteri imati na festivalu i podelio neke utiske,probleme i situacije sa prošlogodišnjeg festivala. Kasnije u toku dana, na scenu su stupile vođe tehnickog i PR tima koje su prisutnima ispričale konkretna iskustva i korake koji su do sada preduzeti na pripremi Ajde festa 2012.

 

“Za volontiranje na AJDE fest-u sam se prijavio jer sam želeo da upotpunim vreme tokom raspusta. Prošle godine sam bio učesnik na festivalu, ali sam kasno čuo da postoji i mogucnost volontiranja. Čekao sam sledeći i doćekao J. Što se predavača tiče za ova tri dana seminara koja smo proveli zajedno, imam samo reči hvale, apsolutno ni jednu zamerku. Želim da što vise bude ovakvih akcija, prezentacija i seminara pre svega, jer znanje stečeno ovde mnogo mi je značilo i nadam se da ću u životu da primenjujem naučeno. Toliko mi je bilo lepo da jedva čekam početak festivala  i da postanem pravi kulturni “Diverzant” u okviru Avgusta jednog diverzanta.  Želim i tokom godine da budem aktivan, ne samo u okviru AJDE fest-a, već u svim akcijama  koje organizuje Aocijacija mladih. Imam jedan lep projekat koji može da se ostvari pa se nadam da ce mi članovi Asocijacije pomoći da ga realizujem”, izjavio je jedan od volontera Ajde festa i polaznik seminara Živan Popović, učenik srednje muzičke skole.

Zoran Pecić, učenik druge godine Ekonomske škole dodaje: “Sve pohvale za organizaciju. Na seminaru sam upoznao neke nove ljude i veoma brzo smo postali bliski, pa posle tri dana sa nekim ljudima pričam kao da se znamo od malih nogu. Ova grupa volontera je po mom mišljenju  idealna, svi su pozitivni, opušteni i prijateljski nastrojeni. Drugog dana seminar nam je drzao trener Brana koji je najviše uticao na nas da se zbližimo, da budemo slobodniji i podstakao nas je na razmišljanje sta bismo mi mogli da uradimo u Kruševcu. Sama njegova opuštenost  i način na koji je on nas uveo u ovu priču o volontiranju me je prijatno iznenadila”.

S obzirom na ogromnu zainteresovanost i entuzijazam koji su volonteri pokazali tokom ova tri dana “Akcije”, organizatori su im spremili iznenađenje. Podeljeni u timove volonteri će dobiti priliku da osmisle akciju kao Ajde promo aktivnost u skladu sa ciljevima i programom festivala. Svi volonteri zajednički će realizovati ideju koja bude izabrana, uz novčanu i organizacionu podršku Ajde ekipe.

Seminar Akcija za akciju organizovan je uz pomoc Ministarstva omladine i sporta i Timočkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Ajde fest ce se održati od 7. do 11. avgusta u Kruševcu, a konačan program i spisak izvođaca uskoro ce biti objavljeno na sajtu festivala i društvenim mrežama.

Slične vesti