10 C
Belgrade
06/12/2022
region vizuelne umetnosti

7. Berlinsko bijenale

Umetnici iz celog sveta mogu poslati umetničke materijale za istraživanje radi eventualnog učešća na sedmom Berlinskom bijenalu savremene umetnosti 2012. godine, čiji je kustos Artur Žmijewski iz Poljske.

Konkurs ne garantuje umetnicima da će biti pozvani da učestvuju na 7. Berlinskom bijenalu.

Organizatori neće vraćati dobijene materijale, već će ih integrisati u javnu istraživačku arhivu.

Umetnički materijali mogu biti u tvrdom povezu (ne veći od formata A3 – 297 x 420 mm), štampane fotografije, digitalni materijali, DVD… PDF fajlovi veličine A4 (297 mm x 210 mm) ili faksom poslati materijali takođe će biti prihvaćeni.

Ne treba slati originalne radove.

Umetnički komentari i objašnjenja mogu biti na bilo kom jeziku, ali moraju biti prevedeni i na engleski.

Budući da će istraživanje Berlinskog bijenala biti fokusirano i na pitanja kao što je političko opredeljenje autora, umetnici bi trebalo da navedu da li sebe smatraju političkom ličnošću, tj. da li pripadaju desnici, levici, liberalima, nacionalistima, anarhistima, feministima ili bilo kojoj drugoj grupaciji sa kojom se identifikuju. Trebalo bi da navedu i da li su zainteresovani za politiku uopšte.

Umetničke izjave ili prezentacije treba poslati (hardcopy) poštom, e-mailom ili faksom pre 15. januara 2011. godine na adresu:

Berlin Biennale
– Open Call –
KW Institute for Contemporary Art
Auguststr. 69
10117 Berlin/Germany

ili na e-mail: call@berlinbiennale.de, odnosno na fax: +49. 30. 24 34 59 88

Konkurs je moguće preuzeti sa sajta Berlinskog bijenala na više od deset jezika (arapski, kineski, nemački, engleski, francuski, hebrejski, hindu, italijanski, poljski, portugalski, ruski i španski)

Kustos Żmijewski postavlja u tematski fokus 7. Berlinskog bijenala pitanje političnosti, smatrajući da je naša stvarnost, a samim tim i umetnost, uslovljena politikom.

Żmijewski je poznat kao umetnik čija su dela uglavnom u medijima fotografije i filma. Posebno je zainteresovan za moć umetnosti i njen odnos prema politici, te istraživanja društvenih normi, morala i reprezentacija moći u savremenom društvu iz antropološke perspektive, kao i učinke koje umetnosti ima na njih.

Kraću izjavu Żmijewskog moguće je naći OVDE

Żmijewski, rođen 1966. godine u Varšavi, studirao je skulpturu u klasi profesora Grzegorza Kowalskog na Akademiji umetnosti u Varšavi od 1990. do 1995. godine, kao i na Gerrit Rietveld Academiji u Amsterdamu 1999.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama širom sveta, a 2005. predstavljao je Poljsku na 51. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Član je poljskog političkog pokreta “Krytyka Polityczna” (Politička kritika) i umetnički direktor istoimenog magazina.

Sajt Berlinskog bijenala je www.berlinbiennale.de

Slične vesti