17.1 C
Belgrade
08/06/2023
poezija region

5. конкурс за награду „Орфелианум“

orfelinnnКонкурс се расписује 1. септембра 2016. године, а трајаће до 20. децембра 2016. Жири ће радити у саставу од три члана, а одлука жирија ће бити објављена 19. јануара 2017. на дан смрти Захаријe Орфелина. Сваки аутор има право учешћа на конкурсу са само једном песмом, која мора бити писана искључиво ћирилицом и потписана шифром.Уз песму у засебном документу, аутор шаље краћу биографију и разрешење шифре и то искључиво на адресу: orfelianum@gmail.com Тема на коју песме могу бити написане је слободна.
Награда се састоји од повеље и дипломе, које додељује удружење Орфелианум из Париза које окупља Србе и поштоваоце српске културе и наслеђа.
Награда „Орфелианум“ установљена је 19. јануара 1995. године од стране нашег истоименог друштва у Паризу, тачно 210 година од смрти нашег барокног писца, песника, бакроресца, сликара, травара, калиграфа и научника Захарије Орфелина, чије име поносно и носи. Основна улога нашег друштва и награде коју исто додељује је очување свих оних вредности које гајимо у нама вековима, а то су домољубље, наша православна традиција и жеља да себе кроз исте очувамо, а изнад свега себи створимо место у свету који се мења често не питајући за последице. Наше друштво окупља све Србе у расејању и све оне који поштују и воле српско наслеђе и културу. Стога нашу награду додељујемо за најлепшу песму написану на српском језику у протеклих пет година, чувајући њоме сећање на нашег великана, који је такође зарад своје домовине и народа радио и стварао у расејању. Иако смо веровали да је ентузијазам и жеља главни покретач, и наше је удружење наилазило на потешкоће. Зато је након првододељене награде уследила пауза све до 2002. када је додељена друга награда по реду, од када се додела усталила на тачно пет година. Верујемо да је признање које додељујемо надахнуће и покретач за ствараоца да не престаје да ради за себе и своју домовину. Досадашњи лауреати Награде „Орфелианум“ су:
1995.- Марко Долац (Париз)
2002.- Јован Орач (Бања Лука)
2007.- Мирна Глашац (Сиднеј)
2012.- Ана Бојић-Барич (Никшић/Стокхолм)
Срдачан поздрав!
Друштво Орфелианум, Париз 29. август 2016.

Slične vesti