5.4 C
Belgrade
05/12/2022
Srbija zemlja

Sedma smotra kratke video forme, festival alternativnog filma u Podgorici

Podgorica – Sedma smotra kratke video forme, festival alternativnog filma u Podgorici počinje u petak 25. i trajaće do 27. maja.

Organizator festivala je NVO “Zabjelo republika” iz Podgorice. Festival će promovisati domaću produkciju i dati uvid u svjetske trendove alternativnog filma. Najavljena je selekcija domaćih kratkih filmova, a biće prikazani i eksperminetalni filmovi iz Kanade, koje će predstaviti Pjer Luk Vajankur, umjetnički direktor Instituta za eksperimentalni film u Montrealu.

Na festivalu će gostovati i održati predavanje “Kako napraviti dobar film sa malo para” slovenački reditelj Boris Petković i prikazati retrospektivu kratkih filmova.

Jedan od najpoznatijih reditelja sa ovih Miloš Miša Radivojević, će govoriti na istu temu, i podijeliti iskustvo sa low budget filmovima.

„Izazov je, u skoro svim sferama stvaralaštva, da se, za malo novca, napravi nešto kvalitetno. U kinematografiji, pogotovo. Kod nas se ne proizvode dobri, a relativno jeftini filmovi, zato što imamo sistem koji mistifikuje proces stvaranja filma. Još na Akademiji mladim autorima se, kao posebna mantra, plasira mit o filmu kao užasno skupoj raboti. Pri tom, otvaraju im glavu o neophodnosti sponzorisanja tj. komercijalizacije filma. I druga “pravila” profesije. Sve je to odraz sistema u kojem je kultura pretvorena u estradu, jeftinu bižuteriju”, rekao je jedan od organizatora Zoran Bojović.

Na podgoričkom festivalu, jedan segment je odvojen i za predstavljanje novosadskog festivala “Shorts” o kojem će govoriti mr Dragan Živančević.

Ekskluzivno, bisere iz svoje arhive, samo za ovogodišnji festival, prikazaće Miško Đukić, dok će se Goran Nikčević Brčko predstaviti video programom “Birziminijumčani nestali u dimu”. Ove godine će najbolji film ocjenjivati tročlani žiri koji čine Boris Petković, Mirela Habr i Pjer Luk Vajankur

Smotru kratkog filma će otvoriti Šomi Roganović i projekcija dugometražnog nijemog filma “Vesela udovica” iz 1925. godine.

Slične vesti