4.9 C
Belgrade
02/02/2023
festivali Hrvatska pozorište region vesti

18. Međunarodni festival malih scena u Rijeci

Veličanstvenom predstavom „Gospoda Glembajevi“, u izvedbi beogradskog Ateljea 212 i režiji Jagoša Markovića, u Rijeci je otvoren 18. Međunarodni festival malih scena na kojem će pred riječkom publikom nastupiti devet ansambala iz Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Crne Gore i Mađarske.

Beogradska predstava „Gospoda Glembajevi“ u režiji redatelja Jagoša Markovića, koji je ponudio svoje viđenje Krležina teksta, oduševila je publiku. Festival je službeno otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ovogodišnja selektorica predstava Željka Turčinović odabrala je političko i socijalno angažirane predstave, koje ulaze u borbu s ritmom svakodnevnice, malograđanskim tabuima, netolerancijom za drugo i različito kroz fragmentarnu dramaturgiju ili dramaturgiju filmskog reza, kao što su predstave Euripid/Ferčecov „Kiklop“ u režiji Ivice Buljana i produkciji Scene Gorica, Dežulović/Ferčec/Šeparovićeva „Generacija 91.-95. ili sat hrvatske povijesti“ u režiji Boruta Šeparovića i produkcije Zagrebačkog kazališta mladih, Vinnai/Bodov „Čovjek – kocka“ u režiji Viktora Bodoa i produkciji „Sputnik Shipping Company“ te Martinićeva „O Mirjani i ovima oko nje“ u režiji Ive Milošević i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Tu su i predstave koje aktualnu komunikaciju sa stvarnošću temelje na interpretaciji klasika, kao što su već izvedeni Krležini „Glembajevi“, Molierov „Don Juan“ u režiji Ane Vukotić i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i Međunaronodg festivala Kotor Art te „Odisej“ u režiji Nik Paldija i produkciji Kazališta Ad Infinitum iz Londona. Ovogodišnji Festival donosi i visokoestetiziranu predstavu „Život lude“, koja nudi eskapizam od teških tema svakodnevice.

U atriju HKD-a na Sušaku otvorena je izložba kazališnih plakata Zdravka Mićanovića, čime Festival malih scena od ove godine počinje s autorskim izložbama plakata kazališnih predstava. U sklopu festivala predstavit će se i nova teatrološka izdanja teatrologa Darka Lukića „Kazalište u svom okruženju“ i „Kazalište, kultura, tranzicija“.

O festivalskim nagradama odlučuje žiri u sastavu Darko Gašparović, Zoja Odak i Voja Brajović, a okrugle stolove vode Tajana Gašparović, Matko Botić i Darko Lukić.

Program i predstave

3. 5. u 19.30 h (u konkurenciji)
4. 5. u 20.30 h (izvan konk.)
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
M. Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI
Atelje 212 Beograd, Srbija
Režija: Jagoš Marković

4. 5. u 19.00 h
HKD Galerija Kortil
ODISEJ
Theatre ad Infinitum, London, Velika Britanija
Režija: Nir Paldi

5. 5. u 19.30 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Molière: DON JUAN
Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, Crna Gora
Režija: Ana Vukotić

6. 5. u 18.00 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Dežulović/Ferčec/Šeparović: GENERACIJA 91.-95.
Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska
Režija: Borut Šeparović

6. 5. u 20.30 h
HNK Ivana pl. Zajca
Akutagawa: ŽIVOT LUDE
HNK I. pl. Zajca & HKD Teatar Rijeka, Hrvatska
Režija: David Doiashvilli

7. 5. u 19.30 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Euripid/Ferčec: KIKLOP
Scena Gorica, Velika Gorica, Hrvatska
Režija: Ivica Buljan

8. 5. u 19.00 h
HKD Galerija Kortil
Bodó/Vinnai/Turai/Róbert: BACAČ KOCKE
Sputnik Shipping Company, Budimpešta, Mađarska
Režija: Viktor Bodo

8. 5. u 21.00 h
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija
Režija: Iva Milošević

 

Slične vesti