4.5 C
Belgrade
04/02/2023
Srbija

ŠAMANIZAM

Šamanizam se može posmatrati kao oblik religije kada se iz društva izdvajaju određena lica –  šamani, kojima se pripisuje sposobnost komunikacije sa duhovima, pošto se prethodno na veštački način prebace u ekstatičko stanje. Takođe, šamanizam može biti i tehnika ekstaze vezana za različite oblike religije.

U suštini, šamanizam je sposobnost padanja u ekstazu radi neposrednog učestvovanja u duhovnim dimenzijama stvarnosti u svojstvu iscelitelja, vidovnjaka i psihopompa (pratioca duša preminulog do sveta mrtih).

Klasična oblast rasprostranjenosti šamanizma je Sibir, gde je celovit oblik religije, a u najpotpunijem obliku se javlja u srednjoj i severnoj Aziji. Univerzalna rasprostranjenost šamanizma u fragmentima, širom sveta nalazi se u Autraliji, Južnoj Americi, Africi, Polineziji. Šamanizam kao novi duhovni pokret javlja se u industrijski razvijenim zemljama.

Počeci nastajanja šamanizma obuhvataju početke raspadanja prvobitne rodovske zajednice, praćene izdvajanjem lica i grupa koja su zauzela dominantno mesto u zajednici. Izdvajaju se i vračevi kojima se pripisuje natprirodna moć, tajna znanja i magijska moć

Religijski okviri šamanizma podrazumevaju animističku interpretaciju ekstaze, bolesti i sl., gde se ističe veza čoveka u ekstazi sa carstvom duhova. Veruje se da duša može da na izvesno vreme napusti telo, da luta, a zatim se vraća u telo. Šaman padanjem u ekstazu stiče sposobnost opštenja sa natprirodnim bićima – dušama , duhovima, demonima i stiče iskustvo druge dimenzije, iskustvo onostranog. Ova veza se zamišlja na dva načina: ili duša šamana izlazi iz tela i putuje u carstvo duhova ili se duhovi useljavaju u telo šamana. On stiče duhove pomoćnike koji mu omogućavaju da dodje do potrebnih informacija, isceliteljske moći i energije.

Kako se postaje šaman: naslednim putem, urođeni dar koji podrazumeva zov ili izbor (mora da ima sposobnost padanja u ekstazu). Šaman prolazi dvostruku obuku: obuku ekstatičke prirode (snovi, transovi) i obuku u pogledu predanja, šamanske tehnike, imena i uloga duhova, mitologija, tajni jezik, poseduje poseban jezik kojim opšti sa duhovima. Dvostuka obuka predstavlja šamansku inicijaciju. Ritual inicijacije vodjen od strane duhova i učitelja. To je  obrazac koji se ponavlja kod šamana širom sveta.Simbolika šamanske inicijacije je smrt i ponovno radjanje sa srtečenim moćima.Inicijacija je ekstatička i didaktička i ona pretvara eventualnog neurotičara u šamana priznatog od strane društva

Šamanski ritual- ritual šamana u Sibiru se sastoji od kamplanja – histeričan ples praćen udaranjem u bubanj, zveckanjem gvozdenim predmetima i sl. U svakom ritualu on zapravo ponavlja svoje iskustvo inicijacije

Uloga šamana je predvidjanje budućnosti – vidovnjaštvo, mogućnost pronalaženja izgubljenih stvari, upravljanje atmosferskim pojavama, lečenje, vođenje duša umrlih na onaj svet. Odnošenje žrtvi dušama na onaj svet, izveštavanje o pomrlim srodnicima.

Ema Stevanović

Slične vesti