-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
pozorište Srbija

Premijera u Madlenianumu: „Pajaci“ Ruđera Leonkavaloa

Nova operska premijera koju pripremamo za 28. oktobar 2011. biće Pajaci Ruđera Leonkavala, poznato delo standardne operske, bekantističke literature, često izvođeno na svim svetskim scenama.  Delo je pisano  u dva čina u trajanju od 70 minuta, izvodi se zajedno sa Kavalerijom rustikanom Maskanjia ili nekom drugom jednočinkom.
Naša inscenacija će sadržati ceo prvi čin koji će se odvijati na probi ove predstave, a drugi i treći čin će biti integralno izvođenje Leonkavalove partiture.

Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradiće stari poznanik Madlenianuma i naše publike, gost reditelj iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov koji je u našem teatru već postavio modernizovanu verziju Verdijeve Traviate obnovljenе januara meseca , a koja se  nalazi  na redovnom repertoaru.

„Pajaci“ su pravi primer verističke opere, sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija, snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i  njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.

Dirigent je Stanko Jovanović, a solisti i nosioci glavnih uloga na premijeri i dvema reprizama biće eminentni umetnici Opere iz St. Peterburga, kasnije će uloge preuzeti  naši istaknuti solisti Nikola Mijailović, Sofija Pižurica, Olga Malević-Đorđević, Hon Li, Aleksa Vasić, Vasa Stajkić, Nenad Nenić, Goran Strgar, Tibor Heveši.

Slične vesti