-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region teorijski radovi

Mislava Zuppa Rašić: Seks, Grad i Kulturalna teorija (3)

 PSIHOLOŠKA KARAKTERIZACIJA LIKOVA

Narativnu strukturu i sadržaj serije Seks i Grad na svojim leđima nose četiri iznimne žene; Carrie Bradshaw, Miranda Hobbes, Charlotte York i Samantha Jones. Uz tu temeljnu postavu često se pojavljuje i Carrien gay prijatelj Stanford Blatch te Charlottin gay „event planner“ Anthony Merentino.

3.1  CARRIE BRADSHAW


Carrie je definitivno i neporecivo glavni lik Seks i Grada, ali se također nalazi i u ulozi naratorice/pripovjedačice bilo da je riječ o uvođenju u događaj ili samom komentiranju istoga Carrien glas prati fabulu. U popularnim njujorškim novinama New York Stars, koje u stvarnom životu ne postoje, Carrie piše kolumnu pod naslovom Seks i Grad koja tematizira radnju serije obuhvaćajući vlastite veze, sumnje, pitanja, razmišljanja, ali i živote svojih prijateljica. Seks i Grad obuhvaća teme od emocionalne ovisnosti do seksualne slobode[1]. Zahvaljujući kolumni, njezino ime u New Yorku nešto znači, a u 6. sezoni uviđamo da obožavatelje ima čak i u Parizu. U 4. sezoni  Carrie počinje pisati i za Vouge. Činjenica da je Carrie spisateljica, kolumnistica, vrlo je važna, posebno ako se referiramo na povijest borbe žene za emancipaciju i prisjetimo se termina žensko pismo o čemu će biti više govora kasnije u radu. Njezina je kolumna stekla veliku popularnost te je pretvorena u knjigu, ne smijemo zaboraviti niti ponudu za film u 3. sezoni u epizodi u kojoj gostuje Matthew McConaughey.

                        Lik Carrie Bradshaw podosta je kompleksan iako se na prvi pogled doima kao obična djevojka u potrazi za pravom ljubavi. No, nije riječ o bilo kakvoj ljubavi, ljubav na kojoj Carrie inzistira je upravo ona koja je toliko jaka da dvoje ljudi ne može živjeti jedno bez drugog. Stoga osjećam potrebu pisati o muškarcima u njezinom životu. Nemoguće je ne spomenuti osobu zbog koje je Carrie upravo onakva Carrie koja nas je oborila s nogu. Mr. Big svojim ponašanjem zaslužan je za nastanak velike većine kolumni, time možemo iščitati da je upravo on pokretač radnje, te njegovo ponašanje aktivira koliko emocije toliko i njihove nuspojave. Šarm zavodnika, njegova opuštenost i spontanost u Carrie pobuđuju strah od gubitka. Njezina konstantna potreba da posjeduje stvari pa tako i ljude, Faci nije jasna. Takav stil života za njega je pun nepotrebnog nerviranja, dok je njegov moto vezan uz sadašnjost i uživanje u trenutku. Upravo ta nemogućnost da ga obveže na budućnosti, da ga prisili na obećanje od Carrie čini gotovo očajnu ženu, budeći u njoj sve strahove povezene s gubitkom toliko voljene osobe. U trenutcima serije kada je evidentno da joj Faca uskraćuje potrebnu sigurnost, preciznije ono što ona definira potrebnom sigurnošću, Carrie postaje žena iz klišeja: histerična, nepovjerljiva, agresivna. Svaki je puta ona uočila „ono“ u što se pretvara te smognula snage i prekinula tu patnju, no između Face i Carrie toliko je snažna kemija i privlačnost da se njegov lik pojavljuje kroz čitavu seriju, neočekivano, nenajavljeno, iznenadnim pozivom u noći, i svaki puta taj poziv nama gledateljima i Carrie u ustima ostavlja gorko sladak okus, onaj kojemu ne možemo odoljeti.

Kada se Faca ipak veže za Natashu zakonskim aktom braka, Carrie se upušta u vezu s slijedećim značajnim čovjekom njezinog života; Aidanom.

Aidan je sve ono što Faca nije i nikada neće biti, emotivno stabilan muškarac koji se ne boji pokazati svoje osjećaje. Ta paralela, nevjerojatan kontrast u ličnostima donekle ukazuje na to da je Carrie birala osobu koja će biti dijametralno suprotna Faci, onome koji joj je slomio srce. U sezoni 3. u gluho doba noći ležeći pokraj Aidana, Carrie budi noćna mora, no ubrzo joj postaje jasno da je riječ o egzistencijalnoj krizi koja je uvjetovana stabilnošću[2]. Nered u njezinom fizičkom i psihičkom životu ju je činio, na neki bolestan način, spokojnom dok je savršeni red uznemiruje, u krajnjem slučaju nije na njega navikla. Izbezumljena redom, Carrie unosi nered u svoj život, počevši aferu s Facom po lokalnim hotelima. Osjeća se krivo i grize je savjest, ali priznaje sama sebi gotovo jednaku ovisnost o Faci kao i o cigaretama. Odluka o prekidu te afere uslijedila je upravo u tim trenucima. Kada napokon odluči priznati Aidanu aferu s Facom, to čini iz osobno sebičnih razloga, samo kako bi se ona bolje osjećala. Aidan ne može preći preko toga. Odlazi slomljenog srca. Njezina sebičnost eskalira, a i Natasha joj ukazuje na manu kada traži oprost od nje. Ponašanje u toj maniri nije prihvatljivo jer je previše orijentirana prema sebi i ne mari za tuđe osjećaje u svrhu osobnog olakšanja. Vođena emocijama nerijetko prelazi granice ponašanja dobroga ukusa, ali kada se u pozadini krene nazirati gotovo očajnička potreba za prihvaćanjem i emotivnim vezanjem, tada Carrie poprima sasvim drugačije lice uplašene djevojke koja beskrajno žudi za ljubavi i sigurnosti i ne pristaje ni na što doli leptirića, i jedva čeka pronaći nekoga dovoljno jakoga da je ulovi kada padne[3].

Fetiš prema cipelama i robnim markama dio je Carrinog identiteta koji ne možemo zanemariti, a ljubav prema New Yorku gotovo zarazna. O ovoj će tematici biti više govora u poglavlju posvećenom samo modi. Carrie se prikazuje kao osoba koja živi za modu, u posjedu oko otprilike 100 parova dizajnerskih cipela i odjeće koju običan čovjek može samo sanjati, isključivo zbog vrijednosti potpisanih imena. Kroz gotovo čitavu seriju do 5. sezone, kada Carrie izdaje knjigu sabranih kolumni, gledateljima je jasno da si ne može priuštiti njegovanje svojih fetiša. U problematičnim i depresivnim situacijama Carrie se ponaša kao tipična žena te svaki puta odjuri u kupovinu novih cipela ili dizajnerskih krpica. Opsesija  prema poznatim imenima vidljiva je u trenutku kada Carrie odvodi Jacka Burgera u Pradin dućan, objašnjavajući to kao upoznavanje s roditeljima[4]. Izrugujući se tradicionalnim vrijednostima, Carrie se često pita koliko ona zapravo želi brak i djecu ukazujući na kompleksnost svoje ličnosti. Kada joj u ljubavni život elegantno ušeta markantni ruski umjetnik Aleksandr Petrovsky, Carrie upoznaje jedan sasvim drugačiji lifestyle, začinjen „antiknom“ romantikom za koji je vjerovala da je ili mrtva ili lažna[5]. Petrovsky sklada pjesme vođen emocijama prema našoj heroini, čita joj poeziju, kuha romantične večere, dok Carrie sve to hiperbolizira izrugujući se kavalirstvu na koje nije navikla. Nikada se do sada niti jedan muškarac nije tako ponašao prema njoj stoga je bilo jednostavnije povjerovati da su sve lijepe geste lažne nego da dolaze od srca. Carrie u kolumni te epizode upozorava da su poeziju i ljubavna pisma zamijenili e-mailovi, što ukazuje na činjenicu da postmoderno vrijeme guši onu dobru staru romantiku čineći je nestvarnom. Kako bi Aleksandru ukazala na preopterećenost koju u njoj izaziva romantika, Carrie ga vodi u McDonald’s gdje zaplešu u ritmu njezine romantike naručujući Big Macove. Carrie je u očima Petrovskog ljupka djevojka koju želi povesti sa sobom u Pariz. Ta je odluka Carrie pala teže nego bilo koji put kada je trebala ostaviti Facu, posebno zato što je on nazvao, ponovo iz vedra neba. Carrie je osjetila da je tada situacija drugačija, čak je i toliko poznati glas zvučao drugačije, htio ju je nazad u najgorem mogućem trenutku, kada su svi koferi već bili spremni. No, Carrie skuplja snage i ipak odlazi u grad gdje svi idu pronaći ljubav, u Pariz-grad ljubavi. Pariz joj otvara oči i shvaća da nikada neće biti ona prva i jedina svom Rusu, Aleksandr već ima svoju prvu ljubav, a to je umjetnost. Tada Carrie postaje druga žena koja je Petrovskog ostavila zbog manjka ljubavi i stalnog odgađanja. Faca dolazi po nju u Pariz na nagovor Mirande, ovoga puta birajući savršeni trenutak za novi početak.

3.2  MIRANDA HOBBES

Miranda se, u početku, značajno razlikovala od ostalih cura iz Seks i Grada. Svojim izgledom je bila daleko od ženstvenosti, a ponašanjem je uspjela zbuniti i šefove u kompaniji koji su vjerovali da je lezbijka. Miranda se kroz sezone najviše preobrazila te omekšala stavove. Nije joj trebao muškarac da bude osobom koja je samostalna, emancipirana te kompletno fokusirana na karijeru. Partnerstvo u odvjetničkoj firmi za koju je radila, Mirandi znači sve, pa tako i ispunjenje životnog cilja. Stajalištima i načinom elaboriranja problematike veza i života Miranda veoma naginje feminizmu s realnim dozama cinizma. Muškarac je za nju samo usputno zadovoljenje primarnih strasti, a ne prilika za romantiku. Stoga se ne libi priznati da uvijek bira pogrešne muškarce. Zbog prirode posla koju obavlja Miranda je svjesna subordinacije žena u poslovnom svijetu, stoga se čvrsto zalaže za jednakost spolova. Bivajući pretjeranim realistom, Steve je za nju bio optimistično prosvjetljenje[6]. No, njegova djetinja strana je postala problemom zbog kojeg ga je Miranda napustila. Steve se pokraj nje osjećao manje vrijednim, djelomično zbog njezine dominantne prirode, ali i zbog mnogo boljeg financijskog stanja. Muškarcima je u današnje vrijeme uistinu teže nego u prošlosti, sada pokraj sebe imaju emancipirane žene koje posjeduju vlastite ciljeve i životne planove koje treba slijediti, a nerijetko su jako visokih očekivanja i tendencija. Stoga, da, uistinu vjerujem da muškarci imaju problem s pametnim, obrazovanim ženama koje u svojim rukama imaju moć[7]. No, Steve je ipak bio onaj pravi, Mirandi su, da to shvati, bili potrebni dijete i Steve s drugom ženom. Mislim da je Mirandin lik namjerno pretrpio najviše promjena u karakteru upravo iz razloga što su njezina uvjerenja s početka Seks i Grada bila tako solidna i čvrsta, te je od Carrie, Samanthe i Charlotte odudarala uspješnošću, za što je dokaz i činjenica da jedina posjedovala vlastiti stan, sve dok Carrie nije bila prisiljena kupiti svoj. Dodavši dijete jedinom liku koji nikada nije spomenuo mogućnost djeteta, Miranda je postala omnipotentnom[8] ženom, majkom, odvjetnicom. Bez nepotrebnog šminkanja, serija je realno prikazala koliko teško može biti balansirati karijeru s privatnim životom, ali Mirandi to uspijeva. Iako joj se ispočetka Magda, kućna pomoćnica, ne sviđa jer previše odudara svojim stajalištima, za Mirandu Magda postaje važna osoba u životu koja joj je puno pomogla. Magdin pogled često kritizira Mirandu, ali i odobrava kada ugleda nešto što joj se sviđa. U zadnjoj epizodi posljednje sezone gledatelji svjedoče činjenici da Magda više nije samo pomoćnica već dio obitelji. Scena kada poljubi Mirandu u čelo nakon jako napornog dana ukazuje na majčinske osjećaje koje gaji prema njoj, te na veliku podršku koju joj pruža. Mirandu ne zanima umjetnost[9] niti je ikada čula za čovjeka koji je etablirani ruski umjetnik i Carrien ljubavnik Aleksandr Petrovsky. Slobodno vrijeme prije trudnoće provodila je u društvu prijateljica te u teretani. Njezin stil života ukazuje na staloženi realizam u kojem nema mjesta za duhovnu nadgradnju. Ljubav je u Mirandin život ušla u potpunosti tek u posljednjoj sezoni kada se istinski zaljubila u Stevea i napokon prihvatila činjenicu da je u braku i da više nije sama sebi na prvom mjestu. Trenutak koji naglašava svijest o zajedništvu je onaj kada Miranda pristaje napustiti Manhattan, zbog prekrasne kuće u Brooklynu, shvativši da njezinoj obitelji treba više prostora za život. Miranda je najviše vezana uz Carrie te je njihov odnos intimniji, baziran na međusobnom povjerenju i savjetovanju, ona je hirovitoj Carrie glas razuma u trenutcima kada joj je to najviše potrebno. Tu snažnu povezanost uočavamo kada se Carrie treba odseliti u Pariz, a Miranda je racionalnošću i prekomjernim postavljanjem pitanja ubija u pojam. Jasno joj dajući do znanja da čini pogrešku što ostavlja život u New Yorku koji je toliko gradila, ali i ukazuje joj na činjenicu da joj se ne sviđa Petrovsky, što do tada nije bio slučaj. Nikada se niti jedna od njih četiri nije drugoj miješala u izbor partnera, osim kada je to bilo apsolutno nužno. Tako je Miranda vratila Carrie uslugu kada joj je još u početku ukazala na Mirandin izbor njezinog bivšeg koji je uistinu bio kreten. Miranda zna, iako to Carrie poriče, da je kolumna ono što Carrie je, dio nje, dio njezinog srca, njezina životna priča, a ne samo posao, zbog toga je toliko osuđuje kada joj Carrie kaže da je dala otkaz zbog Pariza[10].

3.3  CHARLOTTE YORK

Charlotte York se svojim životnim stilom i načinom razmišljanja najviše uklapa u patrijarhalnu matricu, za što je ponajprije zaslužan kućni odgoj. Kućni odgoj i stalno referiranje na obiteljske vrijednosti ono su što čini Charlotte toliko optimističnom djevojkom gotovo utopijskih životnih planova. Jedino što Charlotte od ovoga svijeta želi jest pronaći pravu ljubav i udati se. Charlotte idealizira svakog muškarca gledajući ga kroz prizmu budućeg muža. Njezin muškarac treba imati kvalitete princa na bijelom konju, biti bogat, zgodan i visokog društvenog statusa, a ljubav treba biti kao iz bajke, sa sretnim završetkom ili popularnim sloganom iz bajki: „happily ever after“. Charlotte živi u duhu holivudskih bajki, ograničena društvenim pravilima i/ili normama koje je sama postavila. Izričito vjerujući da žena s muškarcem nikada ne smije spavati na prvom spoju jer to donosi nesreću i veću mogućnost za prekidom. Jedino Charlotte učestalo ratuje sa Samanthinom prenaglašenom seksualnošću, nerijetko je vrijeđajući upravo na račun moralnih standarda, no te svađe nikada nisu dugog vijeka, te bez problema izrazi žaljenje upravo u svom jedinstvenom stilu svaki puta kada pretjera. Dugo je radila u poznatoj galeriji, ugostivši mnoga etablirana umjetnička imena, obavljajući taj posao s mnogo ljubavi prema umjetnosti i predanosti poslu. Charlottin stil je unikatan, ženstven, gotovo klasičan, a klasika je vječna, igrajući se detaljima i bojama vidljiva je nota umjetničkog šarma.

Charlotte vjeruje da žena u životu ima pravo na dvije velike ljubavi, ona je svoje obe ljubavi doživjela tijekom serije, na kraju se sretno skrasivši.

Upoznavanje s prvim mužem bilo je klasično filmsko, žena pada na cestu pred automobil, zgodan muškarac k tome i doktor podiže je i spašava. Za osobu koja smatra da svakoj ženi treba spasitelj Trey je došao kao dar s neba. No, kasnije se ispostavi da nije sve tako idilično kako izgleda. Bogati, zgodni kirurg s problemom s impotencijom ipak nije bio Charlottin polovica iz snova. Posebno u kombinaciji s majkom Bunny koja je držala sve uzde u svojim rukama i nije ih planirala prepustiti ljupkoj Charlotte. Najveći problem u njihovom braku bio je način kako Trey percipira svoju ženu, ona je za njega bila madona, djevica, svetica neuprljana koju nikako nije mogao seksualno doživjeti, otuda i problem s potencijom. Nauštrb bezizglednih posjeta terapeutima Trey je seksualnu potrebu osjetio tek onda kada se Charlotte odselila. Svejedno, nedugo nakon niknuo je novi problem koji je na Charlotte djelovao strašno snažno, potresno i poražavajući. Toliko je htjela imati djecu, a pretragama je ustanovljeno da izgledi nisu veliki te da je problem upravo u njoj. Tada je Charlotte pokazala drugačije lice, gotovo bolesno ljubomorna na Mirandu koja je slučajno ostala u drugom stanju, Charlotte to percipira kao nepravdu najvećeg stupnja. Trey je tu pokazao svoje drugo lice, odbivši surađivati sa svojom ženom, zbog toga što se nije mogao nositi s hormonskim terapijama koje je primala, a posvajanje nije bila opcija. Bunny, majka koja se previše miješa, tada je stala na stranu svoga sinčića objasnivši Charlotte da se MacDougal prezime prenosi na rođene sinove, a ne posvojene kćeri. Dodavši kako ne voli mandarinsku hranu, pa tako ni djecu, ukazavši joj da očito ne smije posvojiti dijete iz Kine jer je neće prihvatiti[11].

Najveći strah ovog lika je da će zauvijek ostati stara cura, te stalo sugerira svojim prijateljicama kako je vrijeme prolazno i kako im ostaje još jako malo biološkog vremena za osnovati obitelj. Evidentno je Charlotte jako pogođena time što ima problema s plodnosti pa su te stvari one koje je najviše more.

Rastavši se od obitelji MacDougal, jer Charlotte nije bila u braku samo s Treyjem već i njegovom majkom, ponovno samo York upušta se u seksualnu vezu sa svojim odvjetnikom za rastave, simpatičnim Harryjem Goldenblattom[12]. Charlotte se srami svog odabira, ipak Harry je sve ono što je nikada na muškarcu ne bi privuklo, nizak, ćelav, jede punih usta, znojan, glasan, nesofisticiran, stoga ga Charlotte ima potrebu stalno „ispravljati“. Tada se dogodilo ono neočekivano, uspjela je srušiti svoje standarde i pružiti priliku ljubavi iako to nije bila ljubav o kojoj je maštala. No Harry ima obećanje za ispuniti svojoj pokojnoj, na Charlottinu sreću, majci, a to je da će vjenčati Židovku. U ime ljubavi York, buduća Goldenblatt, ostavlja svoju vjeru i preuzima njegovu, prolazeći trnjem kako bi to ostvarila. Zaručili su se u 12. epizodi 5. sezone te organizirali vjenčanje koje je bilo sve samo ne savršeno. No kada se prisjetimo savršenog vjenčanja s Treyem i lošeg braka, jasna je paralela. Harry je na kraju ipak njezin savršen muškarac, boljeg nije mogla poželjeti. Boreći se s neplodnošću, Harry je bio uz nju pri svakom koraku dajući joj maksimalnu podršku, ljubav i oslonac. A kada se samo sjetimo koliko se tome opirala.

3.4  SAMANTHA JONES

Samantha Jones je lik Seks i Grada s najviše samopouzdanja i naglašenom, čak i prenaglašenom seksualnosti. Fatalna žena koja oduzima moć rasuđivanja, stalni objekt muškog pohotnog pogleda. Manipulirajući muškarčevim željama tijekom serije Seks i Grad Samantha suprotnom spolu nameće razvratnost kojoj ne mogu odoljeti. Ona jednostavno najviše voli seks, deklarira se kao try-sexual ili slobodnim prijevodom osoba koja bi u seksu sve probala barem jednom. Definirana je, kao lik, velikom količinom promijenjenih partnera kojima čak ne zna imena, njezina slobodoumnost i neopterećenost moralnim preprekama koje društvo nameće čini je najinteresantnijim i najvitalnijim likom. Samantha se zna dobro zabavljati, a za još bolju zabavu potreban joj je seks. Ona ne osuđuje svoje prijateljice, dapače uvijek im je podrška, jedino što traži zauzvrat je da je prihvate onakvom kakva je bez maski i uljepšavanja. Ponekad vulgarna, osebujnim vokabularom zna iritirati Charlotte koja smatra da su teme vezane uz seks neprihvatljive uz doručak. Samanthi je svaki trenutak dana dobro vrijeme za seks iako svojim partnerima nikada ne dopušta da dugo ostanu čak niti kada je riječ o samo preko noći, dok seks traje dobrodošli su, nakon toga im tu više nije mjesto. Karijera PR agentice Samanthi odgovara u potpunosti jer svojom seksualnošću otvara mnoga vrata, a samopouzdanjem verbalno vlada nad sugovornicima. Ona je uspješna, bogata, samouvjerena, snažna i jako ju je teško izbaciti iz takta. Richardu Wrightu je to uspjelo, kada ju je odbio zaposliti zbog seksualnog odnosa s poznanikom, Samantha je tada po prvi puta pokazala snažni stav i lice kojem nitko ne smije reći ne[13]. Društveni život joj je jako buran, pozvana je na mnoge zabave, dobiva stolove u restoranima gdje je to nemoguće. Samantha je zaljubljena u život, a posebno vlastiti. Samanthina najpoznatija rečenica je: „I love you Richard, but I love me more[14]“, koju je izrekla kada je odlučila napustiti čovjeka kojem je ipak otvorila srce, zbog toga što je bio nepopravljivi ženskaroš. Iako Sam ne vjeruje u monogamiju niti romantične veze, u svoj život je pustila Jamesa, Richarda i Smitha otkrivajući i svoju nježniju stranu koja ipak ostavlja mogućnost za pravu ljubav. Jerry Jareda Sam je uočila dok je radio kao konobar u jednom restoranu, no ono što je za Samanthu bio samo učestalo dobar seks, Jerry, kojeg je u svrhu promocije preimenovala u Smith Jared, pretvorio je u vezu. Odnos se malo poljuljao kada je Samantha saznala da boluje od raka dojke, koji je srećom otkriven pravovremeno, pa je uspješno operirana i liječena. Smith je bio uz nju čitavo vrijeme, čak se u znak potpore ošišao skroz na kratko kada je Sam počela gubiti kosu zbog kemoterapije. To je bio jedini trenutak kad je snažni libido oslabio pretvorivši Samanthu u potpuno novu osobu koja ne misli na seks, no jako ubrzo je Sam postala ona stara[15]. Iako djeluje da je seks jedina važna stvar, ili čin u Samanthinom životu, prijateljice su joj sve. Odana je, pruža im konstantnu podršku, čak se zbog prijateljstva s Mirandom žrtvovala i pričuvala Bradyja da se novopečena majka prijeko potrebno odmori[16]. Samantha spašava mnoge situacije te Aidanu pomaže kupiti pravi zaručnički prsten koji će se Carrie svidjeti. Oboljevši od raka, Samantha se veoma mijenja kao lik, počinje više cijeniti prijateljstvo i interpersonalne odnose veoma se dobro noseći s opakom bolesti.


[2] Epizoda 7., sezona 3.

[3] Sezona 5., epizoda 14.

[4] Sezona 5., epizoda 11.

[5] Sezona 6., epizoda 4.

[6] Sezona 2., epizoda 10.

[7] Sezona 3., epizoda 12.

[8] svemogućom

[9] Sezona 6., epizoda 2.

[10] Sezona 6., epizoda 7.

[11] Sezona 5., epizoda 12.

[12] Sezona 5., epizoda 5.

[13] Sezona 4., epizoda 10.

[14] Prijevod s engleskog: Volim te, Richarde, ali volim sebe više.

[15] Sezona 6., epizoda 10.

[16] Sezona 5., epizoda 12.

Slične vesti