2.9 C
Belgrade
02/12/2022
Bosna i Hercegovina zemlja

12. juni – Rođendan Anne Frank

Autorica najpoznatijeg Dnevnika na svijetu, Anne Frank, danas bi napunila 83 godine, da je kojim sretnijim slučajem preživjela koncentracioni logor Bergen-Belsen, u kojem je umrla u dobi od samo 16 godina.

Annelies Anne Frank, djevojčica uz čije su intimne ispovijesti i svjedočanstva o nacističkoj okupaciji u Drugom svjetskom ratu odrastale i odrastaju generacije, rođena je 12. juna 1929. u Frankfurtu na Majni. Anneina porodica se 1933. preselila u Amsterdam, gdje je Anne provela većinu života i gdje ju je dočekala nacistička okupacija Holandije. Porodica se od jula 1942. krila u poslovnoj zgradi u kojoj je prije rata radio Annein otac, a osoba koja im je pomagala donoseći namirnice u sklonište, i koja je po svom dobročinstvu također postala slavna širom svijeta, bila je Miep Gies. Ipak, porodica Frank je 1944. godine otkrivena, a Anne i njena starija sestra Margot su odvedene u logor Bergen-Belsen, u kojem su obje umrle od tifusa u martu 1945. godine.

Dnevnik najpoznatije žrtve holokausta, u kojem je opisivala dane sakrivanja pod nacističkom okupacijom, nakon rata je pronašao Annein otac Otto, jedini preživjeli član porodice Frank, zahvaljujući zaštitnici Miep, koja ga je čuvala. U Dnevniku, koji je Anne oslovljavala sa Kitty, sakupljeni su Anneini zapisi od 12. juna 1942., kada je za rođendan dobila svesku koju će koristiti za dnevničke zapise, pa do 1. augusta 1944., tri dana prije odvođenja u logor, a pored Anneinih tinejdžerskih intimnih problema prati i sve užase kroz koje su prolazili Jevreji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dnevnik je, zahvaljujući zalaganju Anneinog oca, prvi put objavljen 1947., a prvo englesko izdanje izašlo je 1952. Od tada je preveden na više od sedamdeset jezika.

Život i svjedočanstva Anne Frank svoje su mjesto našli i u nizu filmskih naslova, između ostalih i u BBC-evom dokumentarcu, pozorišnim predstavama, baletu, stripu, a Kuća Anne Frank, muzej u koji je preuređena zgrada u kojoj se krila porodica Frank, jedna je od najposjećenijih turističkih tačaka u Amsterdamu od šezdesetih pa do danas. Popularnost Dnevnika ne jenjava ni danas, nova izdanja knjige izlaze svako malo u nekom drugom kraju svijeta, a Anneina priča čeka nove generacije voljne razumijevanja ljudske patnje u holokaustu.

Izvor: Radio Sarajevo

Slične vesti