3.6 C
Belgrade
04/12/2022
Bosna i Hercegovina izložbe region vizuelne umetnosti

100 GODINA HRVATSKE SCENOGRAFIJE I KOSTIMOGRAFIJE 1909. – 2009. i TOP 100 – SUVREMENA HRVATSKA KERAMIKA

 

U okviru međunarodne saradnje dva srodna udruženja, ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i ULUPUBiH-a (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH), i Gradske galerije Collegium Artisticum, od 6. do 24. oktobra gostuju dvije izložbe: 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009. i  TOP 100 – suvremena hrvatska keramika.

 

Izložba “Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“ premijerno je održana u Zagrebu u decembru 2009. godine, u organizaciji ULUPUH-a i u suorganizaciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Riječ je o velikoj povijesnoj izložbi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina, prema koncepciji i u selekciji uvaženih hrvatskih teatrologinja: dr.sc. Ane Lederer (scenografija) i dr.sc. Martine Petranović (kostimografija). Idejna inicijatorica i direktorica projekta je Ivana Bakal, hrvatska kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Ovim kompleksnim projektom, koji je u Zagrebu realiziran u pet izložbenih cjelina, predstavljena su scenografska i kostimografska ostvarenja (u pravilu relevantnih) predstava različitih hrvatskih kazališta. Ovisno o autoru, mjestu i vremenu nastanka predstave izloženi su različiti materijali odnosno mediji scenografskih i kostimografskih ostvarenja – od skica u različitim tehnikama i formatima preko fotografija do TV snimaka. Za izložbu je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz  privatne zbirke gđe. Marije Šenoe i obitelji Sokolić, te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa.

Na izložbi u Sarajevu (koja je uvrštena u OFF MESS, prateći program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala MESS) biće predstavljen izbor originalnih scenografskih maketa i kostima koji su bili izloženi u Zagrebu, obogaćen multimedijalnim prikazom ovog velikog likovnog projekta.

Projektni tim izložbe “Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“:

Ivana Bakal, ravnateljica projekta

Darko Fritz, likovni postav

Mario Aničić, grafički dizajn

Katarina Radošević Galić, suradnica


 

Izložba “TOP 100 – suvremena hrvatska keramika“ premijerno je održana u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir 2009. godine, a obuhvata vrhunska djela hrvatskih keramičara, članova ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan. Prema riječima Višnje Slavica Gabout, autorice koncepcije i jedne od selektorica izložbe “Ova izložba vrsnih keramičkih djela Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a još jednom je dokazala kako je u današnje vrijeme keramika ne samo utilitarni, nego i suvremeni vizualni medij ogromnoga potencijala. Jer ona se svojom materijom, svojom taktilnošću, svojom podatnošću, svojom likovnom “pričljivošću“, svojom vječnom aktualnošću, svojom sposobnošću usuglašavanja s drugim medijima i beskrajnim mogućnostima prilagodbe neobično lako može uklopiti u suvremenu umjetničku scenu, te njezinu novu percepciju“.

Na izložbi u Sarajevu svoje radove će predstaviti 32 autora/ice:

Vesna Barbieri, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić-Znidarčić, Nadica Eichhorn, Viola Grgasović, Đurđica Horvat, Ana Hutinec, Pamela Ivanković, Helena Jarnjak Batur, Vera Kovačić, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Jadranka Ostić, Karel Pavlinc, Marta Pavlinc, Vladimir Pecić, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Boris Roce, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Blaženka Šoić Štebih, Marina Tuđina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman i Aleksandar Žižović.

Projektni tim izložbe “TOP 100 – suvremena hrvatska keramika“:

Autorica projekta: Višnja Slavica Gabout, prof.

Odabir radova:

Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb

Dora Pezić Mijatović, keramičarka

Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti

Organizacija: Đurđica Horvat i Andrea Bassi, Sekcija za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a


U sklopu otvorenja izložbi ULUPUH će predstaviti i dvije svoje monografije: monografiju “Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“ i monografiju udruženja povodom 60 godina postojanja “ULUPUH 1950 – 2010“ autorice Branke Hlevnjak.

Time će se upotpuniti predstavljanje ULUPUH-a sarajevskoj i široj bosanskohercegovačkoj javnosti, započeto 2009. godine izložbom ilustracija mladih hrvatskih ilustratora i autora lutaka.

Slične vesti