2.6 C
Belgrade
04/02/2023
film region Srbija vesti

10.Međunarodni filmski festival”Uhvati sa mnom ovaj dan”Nagrađeni filmovi 2012

NAGRAĐENI FILMOVI:

 

Najbolji dokumentarac: „Tihi“, režija Marko Cvejić

Andrija Tihi je čovek kojem je babica greškom, desetog dana života oduzela vid. Njegova životna filozofija je da nema tog nedostatka koji ne može da se nadoknadi. Odavno je shvatio da ni videći nisu svevideći, da svako ima nekakvu manu što samo po sebi i nije nepremostivo nego je problem u tome kako je ko nosi. Po nacionalnosti je optimista. Ovo je film o čoveku koji je pobedio život, koji ne pada pod teretom koji mu život donosi, već korača uspravno kroz njega. Iako mu je život oduzeo jedan od najvažnijih svojih darova, ipak ovaj čovek slavi život i uči druge kako da ga slave.

Najbolja režija Vladimir Perović –za film „Zvezdana prašina“

Aleksandar – Aca Nedeljkov sa svojih 14 godina razmatra, poput nekog starovremskog mudraca, pitanja nastanka života, fenomena života, smisla života, budućnosti života na zemlji i u svemiru. Iako korisnik invalidskih kolica, uz izuzetnu vedrinu i optimizam, on svojom mišlju, duhovnim okom, putuje iz svog mikrokosmosa daleko u beskrajni makrokosmos.

Najbolji scenario: Marija Škrlec  za film „Neizlečivi“

Dragica je samohrana majka i domaćica koja se brine o sinu sa višestrukim invaliditetom. Takva briga iziskuje i fizičku i mentalnu snagu. Na fizičkoj snazi Dragica marljivo radi, no njena mentalna snaga stavljena je na iskušenje kada, pod sklopom okolnosti, dobije priliku izabrati lakši način života, bez tereta vođenja brige o svom Igoru.

Najbolja fotografija: „Bolji smo zajedno“

Prikaz svakodnevnih izazova i veselja dece sa smetnjama u razvoju.U omnibusu smo usredsređeni na najbliskije odnose pojedinaca, gde se zajedno traže rešenja kroz društenu inkuziju.

Pratimo Marka, Unu, Atilu, Nemanju i Milicu i Nemanju – pobednici serijala „Ja imam talenat“ 2011.

Najefektniji film: Glas Slobodna Forma Režija:Ksenija Jurišić

Tradicionalna manualna naracija integrisana u nemi video rad vremenski zbližava načine komuniciranja, čime problematizuje učestalo pitanje prednosti i mana savremene komunikacije.

Specijalne nagrade žirija

Filmovi sa najinovativnijom temom: „Moć tela“

Scenario i režija :Marija Maca Obrovački

Film obrađuje seksualnost žena sa invaliditetom. Kroz umetnost-pokret, ples, provokaciju, anketu, film prikazuje koliko je tema seksualnosti tabu.

i „Između redova“ – Scenario i režija:Milesa Milinković: Kroz lik i život (jedan rekonstrisani dan) Marije Karadarević sagledava se kompleksnost života i identiteta žene sa invaliditetom.

Plaketa za filmski opus o OSI– organizaciji Pomoć porodici

Plaketa za doprinos animiranju i afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih – ekipa filma :“Originalci“.

Na ovogodišnjem Festivalu prikazano je ukupno 30 filmova na temu života, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom, koji su pokazali kako je filmom moguće doprineti većoj vidljivosti i boljem poznavanju i razumevanju osoba sa invaliditetom u društvu.

10. po redu Medunarodni filmski festival o pravima i dostignucima osoba sa invaliditetom, završen je 30. septembra.

Slične vesti