17.3 C
Belgrade
23/03/2023
promocije region

„Rio bar” u SKC-u

U ponedeljak, 19. septembra u 19 časova u Studentskom kulturnom centru biće održana promocija romana Ivane Sajko „Rio bar“.
O knjizi će govoriti Ivana Sajko, Ivan Radosavljević i Vesna Kapor
Roman koji iz ženske perspektive i „sa druge strane“ govori o užasima ratnih sukoba krajem XX veka i njihovim posledicama u Hrvatskoj danas. To je polifonijska slagalica koja iz različitih vremenskih perspektiva progovara o deformacijama i anomalijama rata. Zločini, kriminal, ksenofobija, slom države, opšta besperspektivnost i svakovrsna zapuštenost, mafijaški obračuni, sudbine prognanih i nestalih, samo su neke od tema koje Ivana Sajko u romanu dotiče. Glasovi ženskih pripovedača u ovom romanu dele istu gorčinu, teskobu, mučninu i razočaranje. Tekst se odlikuje i izrazito lirski obojenim fragmentima. Autorka često naglašava haotičnost svesno zanemarujući gramatička pravila, a snažan emocionalni naboj postiže upotrebom vulgarizama i slenga.

Ivana Sajko je književnica i rediteljka. Gost je ovogodišnjeg BITEFA. Dobitnica je više nagrada za književnost i pozorište, knjige su joj prevedene na svetske jezike, a dramski tekstovi postavljeni na pozornicama i na radiju širom sveta. Do sada je objavila zbirku drama Smaknuta lica (2001), dramsku trilogiju Žena – bomba (2004), roman Rio bar (2006) nagrađen priznanjem „Ivan Goran Kovačić“ za najbolje prozno delo, teorijsku knjigu Prema ludilu (i revoluciji) (2006) u kojoj tematizuje odnose političkih i estetskih normativa naspram kreativnog mišljenja, kao i roman Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon (2009).

Slične vesti