22.2 C
Belgrade
04/06/2023
region rezultati konkursa

„Rade Tomić” za 2011. autoru Milošu Jankoviću

Žiri za dodelu nagrade „Rade Tomić” za 2011. godinu, koji je radio u sastavu: Srba Ignjatović, predsednik, Zoran Vučić, član, i Obren Ristić, član, sa zadovoljstvom konstatuje da su na ovogodišnji konkurs za nagradu pristigli radovi 198 učesnika iz Srbije i drugih zemalja. Od toga je 29 rukopisa pesničkih zbirki i 169 ciklusa pesama.

Nakon svestranog upoznavanja sa pristiglim rukopisima žiri je u više navrata raspravljao, najpre sačinio uži izbor, a potom, posle naknadnog uvida u taj izbor, jednoglasno doneo odluku.

Prva nagrada na konkursu „Rade Tomić” za 2011. godinu dodeljuje se autoru Milošu Jankoviću iz Beograda, za rukopis JEZNIK, koji je uzorito ostvarenje, knjiga delikatnih lirskih preispitivanja i poniranja. U njenom središtu je stari filozofski nalog spoznaj samog sebe – da bi mogao da saznaš drugog i druge, vasceli svet. To preispitivanje je u jednoj meri i oporo, pokašto bespošteno a prožeto je sumnjama, čak mestimično osporavanjem svakog individualnog smisla u svetu strmoglav nagnutom ka obezličenosti. Zato se ranjeno i ranjivo ja opredeljuje za veru i duševnost, jezik i poeziju kao krhka ali svejedno bitna uporišta.

Raspetosti i kolebanja, kretanje između krajnosti, hod od afirmacije do negacije u Jezniku su s razlogom predočeni kao trajan, nezaobilazan čovekov udes. Po ovoj osobenosti Janković je pesnik što dela na formalno drugačijoj niti ali u bitnim pitanjima poimanja poezije i egzistencije iskazuje vrstu duhovog nespokoja i stvaralačkog sabratstva s Radetom Tomićem. Nije izlišno napomenuti ni to da je Jeznik prošaran probranim stihovima Branka Miljkovića: istaknuti ispred svakog ciklusa kao moto, oni funkcionišu poput smisaone i zvukovne intonacije za ono što potom sledi.
Autor temeljnog obrazovanja, privrženik oprobane forme u čijim okvirima iznedruje dragoceno grumenje novog, Miloš Janković je pesnik dinamičkog i izobilnog jezika protkanog hitrim obrtima što pogotovu doprinose ukupnoj vrednosti Jeznika, te čitke ali i intrigantne, celovite i punoznačne knjige.

Nagrada je štampanje ponuđene knjige u ediciji Bdenje – Nagrada Rade Tomić, izdavača Književnog kluba „Branko Miljković” iz Knjaževca.

Druga nagrada (za ciklus pesama bez naslova, pod šifrom Zimsko ljetovanje) dodeljuje se uglednom književniku i autoru dvadeset sedam knjiga različitog žanra, Anđelku Anušiću iz Banjaluke, koji gustim, narativno-letopisačkim jezikom stvara svoje pesme, te male lirske „pripovesti” natopljene istorijom, parafrazama narodnog stvaralaštva i isečcima opore zbilje. Po Anušiću je pesma umetničko svedočenje o rodu u vremenu-nevremenu i to kako onom davnoprošlom, tako i vremenu skorašnjem i aktuelnom, po mnogo čemu prepoznatljivom. Sve to u jedinstvenom, složenom prepletu uskrsava u Anušićevim stihovima u kojima je sadržana i nenametljiva pohvala trajanju i nepokoru.

Treća nagrada (za ciklus pesama Mapa na nadlaktici, pod šifrom Udovoljiti senci) dodeljuje se pesniku Dragani Rodić iz Kule, apsolventu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čiji poetski glas odlikuju veliki, nedogledni svet kulture, umnosti i umetnosti, prizivi minulih nespokojnika i razbokorene asocijacije. Ovaj njen ciklus pesama najava je čitavog niza otvorenih mogućnosti, poletno i poetski sugestivno odbacivanje duhovne i stvaralačke učmalosti i nesmelosti.

Žiri pohvaljuje najuspešnije autore ciklusa pesama, i to: Radmila V. Radovanovića iz Mrkonjić Grada, čiji je ciklus pesama jedan uzoriti poetski zahvat, zatim, Snježanu Runjić iz Beograda, sa ciklusom osobitog zgusnutog lirskog kazivanja, Snežanu Radojević iz Kule i Oliveru Cupač iz Čačka, sa ciklusom zaigranih i zvonkih stihova.

Žiri je posebno izdvojio i pohvaljuje rukopise knjiga pesama i predlaže organizatoru konkursa da ih shodno svojim mogućnostima ili u dogovoru sa autorima stavi u svoj izdavački plan, a to su:
– Ljubinko Dugalić, iz Kraljeva, sa rukopisom pod nazivom „Golub na grani”,
– Vlasta Mladenović, iz Negotina, sa rukopisom pod nazivom „Nagrada njemu samom”;
– Rusomir Arsić, iz Niša, sa rukopisom „Positnice”.
Organizatoru konkursa žiri predlaže da se izvod tj. izbor iz nagrađenog rukopisa kao i nagrađenih i pohvaljenih ciklusa pesama, objave u časopisu Bdenje.

U Knjaževcu, 6.maja 2011. godine
Srba Ignjatović, predsednik
Zoran Vučić, član
Obren Ristić, član

(Izvor: Kul-tim)

 

Slične vesti