2.9 C
Belgrade
02/12/2022
Srbija vesti

„Noć muzeja“ na 10 lokacija u Nišu

Deveta manifestacija „Noć muzeja“ biće održana 19. maja od 18h do 02h na 10 lokacija u Nišu.

Ulaz na svim mestima je besplatan.

1) Galerija Art55 – „Retrospektivna izložba slika Veljka Miljkovića“ – Umetnik Veljko Miljković (1940-2005) bio je značajna pojava niške umetničke scene. U muzičkom delu programa Žar Band će ponuditi svojevrsnu kombinaciju etno i džez muzike.

2) Galerija savremene likovne umetnosti – „Izložba NIŠART Fondacije“

3) Istorijski arhiv – „Stara niška štampa i Car Konstantin – ime koje spaja“ – U Arhivu se nalazi prvomajski broj „Niških novina“ iz 1886. godine. Na izložbi će biti prikazano 60-ak eksponata, naslovnih strana sačuvanih listova, među kojima su list za politiku, privredu i književnost „Sloboda“ iz 1889. godine, list „Nišlija“ iz 1894. godine, kao i nastariji dečiji list „Đače“ iz 1888. godine čiji je vlasnik i urednik bio učitelj Petar Nikezić. Sačuvan je i prvi broj časopisa „Gradina“ iz 1900. godine.

Videoprezentacija “Car Konstantin-ime koje spaja” na jednom mestu predstavlja sve institucije, organizacije, udruženja, klubove, koji su kroz istoriju i vreme nosili ime Cara Konstantina. Konstantinovo ime prvi put se pominje pre 120 godina u nazivu Železničke pevačke družine “Konstantin” koja je to ime nosila do kraja II sv. rata. Imenom sv. Cara Konstantina zvala se najveća niška štamparija 1925. godine. Tako se danas zove niški aerodrom, crkva u parku Sv.Save, najduži bulevar u Nišu, jedna osnovna škola, glumačka nagrada na Filmskim susretima. Lik cara Konstantina ugrađen je u gradski grb, gradska slava je sv.Car Konstantin i Carica Jelena, a ime Cara Konstantina nose i neki sportski klubovi u Nišu.

4) Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ – „Pokloni tvoj mi foto, potpiši sliku tu…“ – Izložba fotografija i razglednica iz zavičajnog fonda Narodne biblioteke. Biće organizovana akcija „Urami se!“ gde svi mogu da donesu crno-belu fotografiju iz svog porodičnog albuma i zakače na veliki pano. Radovi učenika Umetničke škole inspirisani prošlošću „Retro na štafelaju“ biće izloženi u biblioteci, a od 21h do 23h će biti i koncert jednog benda.

5) Paviljon u Tvrđavi – Crteži Jelene Šalinić – Na izložbi će biti predstavljen ciklus „Koridori 2“, portretisanje posetilaca na licu mesta uraditi će poznati niški karikaturista Saša Dimitrijević. Na otvorenom prostoru u tvrđavi biće izložena Spomen soba-atelje Radomira Antića i Atelje Vladana Ranđelovića.

6) Pozorište lutaka – Predstava „Patuljak nosonja“ – „Patuljak nosonja“ Vilhema Haufa, u režiji Todora Valova, je romantična priča o tome kako u najtežim životnim trenucima čovek može da promeni svoju sudbinu i pronađe sreću uz pomoć srodne duše sa kojom deli sudbinu.

7) Salon 77 – „Zdrava tvrđava IV“ – Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se realizuje u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti iz Niša. Ovogodišnji program održava se pod nazivom „Mali paleontolozi“ i posvećen je izumrlim životinjskim vrstama iz perioda mezozoika, prvenstveno dinosaurusima. Izrada životinjskih modela će se kao i do sada sprovesti recikliranjem starog papira, plastične ambalaže i žice.

7) Salon 77 – Izložba slika Milene Tošič i Milana Ristića – Zajedničkom izložbom u kombinovanoj tehnici prikazaće sopsteveni likovni razvoj od figuracije do lirske i geometrijske apstrakcije.

8) Škola mode i lepote – „Ceo svet je pozornica“ – Izložba ručno rađenih kostima od papira, maski, performans „Šekspirov trenutak“ u saradnji sa studentima glume. A od 22h do 20:30h Šekspirov trenutak „Hamletov govor glumcima“ – „Glumačka trupa“.

9) Umetnička škola – „Ulica slikara, grafičara, dizajnera i muzičara“ – Prvomajska ulica u kojoj se nalazi Umetnička škola, kao i Muzička škola, biće zatvorena za saobraćaj i predviđene su brojne aktivnosti u Noći muzeja. Gostuje Umetničko sveučilište iz Sofije, koje će izložiti svoje radove u školskim galerijskim prostorijama, a ispred škole na maloj bini sviraće bendovi iz obe škole, Muzičke i Umetničke. Posetioci će moći da se priključe radionici ručno pravljenog papira, kaligrafiji, štampi tekstila i tehnike batik, dok će najmlađi posetioci moći da crtaju i slikaju uz podršku i pomoć učenika škole.

10) Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ – „Neotkriveno blago Univerziteta u Nišu“ – Galerija Univerzitetska biblioteke po prvi put predstavlja javnosti deo bogate umetničke zbirke Univerziteta u Nišu. Zbirka sadrži veći broj dela (uglavnom ulja na platnu) koje su umetnici i dobrotvori poklanjali Univerzitetu od njegovog osnivanja (1965. godine) do danas.

Slične vesti