2.8 C
Belgrade
29/11/2022
festivali Hrvatska pozorište Srbija vesti

„HEKUBA“ PREMIJERNO NA SPLITSKOM LETNJEM FESTIVALU

SERGEJ TRIFUNOVIĆ MAESTRALNO ODIGRAO POLIMESTORA U
SOLINU

U okviru ovogodišnjeg splitskog leta, koje je otpočelo 14. jula, a završava sredinom avgusta, izvedeno je delo „Hekuba“, rumunskog režisera Felixu Alexi. Za premijerno izvođenje ove drame, odabrana je
Salona (stari naziv za gradić Solin nadomak Splita),  mesto na kome se još uvek mogu videti kameni ostaci poput stubova, sarkofaga, kao i zidina antičkog doba.

Na otvorenom prostoru, tople letnje večeri, među stubovima vremešnog hrama, ovaj vrlo zanimljiv komad, davno ispisan, ipak umnogome odiše današnjicom. No, jedno je sigurno, svakako da je ostavio snažan utisak na publiku.

Radnja drame „ Hekuba“, skoncentrisana je na Euripidovu junakinju, koju je i sam autor smestio u centar dešavanja. Ona je istovremeno i ranjiva i jaka, osvetoljubiva i nežna.  Život joj je nametnuo niz tragedija, koje je
vode do samih vrata pakla, poput onog momenta, kada joj umiru dvoje dece od ukupno troje.

Zoja Odak, glavna junakinja, koja je verno iznela nesnosne Hekubine patnje, postaje zver, u spaljenom, razorenom gradu, čineći ga jedino tako, na trenutke živim. Kada ti život donese toliko malih i velikih nesreća, čovek otupi. Između želje za duhovnim pročišćenjem i postajenjem oruđem osvete, mala je granica. Hekuba ipak pada u ponor. Njeno hladnokrvno i spokojno odvođenje tuđe dece u smrt, čini se kao jedinim mogućim rešenjem, iako se do kraja naslućuje tračak nade, da će ipak ta ponosna i dostojanstvena trojanska kraljica, svrgnuta s prestola, ipak ustati lepša i duhovnija iz bola.

Sergej Trifunović, kao Tračarin Polimestor, briljirao je, u jednoj o glavnih uloga. Definitivno od najjačih scena, jeste trenutak, kada se oslepljen tetura među starim grobovima hodajući po ivicama. Šarenu lepezu emocija, Trifunović je uspeo da  prenese na publiku, sa mirnim izrazom lica. U savršenom ambijentu zidina stare Salone, činilo se na trenutak, kao da se
pojavljuje lik iz antičke grčke.

Pored Zoje Odak i Sergeja Trifunovića, u glavnim ulogama našli su se i glumci poput Ane Vilenice, Matije Kačan, Dejana Bućina i nekoliko sporednih uloga, ali ne zanemarujućih, poput Dare Vukić, Josipa Zvonka, Nikole Ivoševića.

Ne bi moglo, a da se ne primeti i izdvoji kao poseban utisak muzička pozadina, koju su činile, hor Trojanki, predvođene Andrijanom Vicković. Kostimi i osvetljenje, učinili su celokupnu atmosferu još posebnijom.

Inače, poslednja premijera splitskog leta, drama „ Hekuba“, premijerno je izvedena 8. avgusta u Solinu.

 

Iz Splita,

dopisnik za „Konkursi regiona“

 Maja Gargenta Reić

 

Slične vesti