17.2 C
Belgrade
28/05/2023
region vesti

„DIOGEN TRAŽI ČOVJEKA“

„DIOGEN TRAŽI ČOVJEKA“ – POETSKI MARATON
povodom SVJETSKOG DANA POEZIJE
21.3.2011.g.
Poštovani/a,
U Sarajevu će, povodom SVJETSKOG DANA POEZIJE, u ponedjeljak, 21.3.2011.g.sa početkom u 11:00 sati u GALERIJI IPC „E“ (Ul. Luledžina br.12.- kod Sebilja, Baščaršija) biti održan POETSKI MARATON pod nazivom „DIOGEN TRAŽI ČOVJEKA“ u organizaciji Elektronskog magazina iz Sarajeva – DIOGEN pro kultura magazin i Festivala Sarajevo – Sarajevska zima.
Manifestaciju će otvoriti direktor Festivala Sarajevo – Sarajevska zima, gosp. Ibrahim Spahić.
Tom prilikom će se predstaviti autori, pjesnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Učestvuju pjesnici:

Goran Vrhunc (Sarajevo, BiH) ,
Vesna Hlavaček (Mostar, BiH),
Nermina Omerbegović (Sarajevo, BiH),
Sanela Kuko – Hasović (Mostar, BiH),
Radmilo V. Radovanović (Mrkonjić Grad, BiH),
Mladenko Marijanović (Vareš, BiH),
Ibrahim Spahić (Sarajevo, BiH),
Nihad Mešić River (Tuzla, BiH),
Sanja R. Petrović (Novi Sad, Srbija),
Sabahudin Hadžialić (Sarajevo, BiH),
Mirzeta Memišević (Sarajevo, BiH),
Samir Tahirović (Donji Vakuf, BiH),
Ljiljana Crnić (Beograd, Srbija),
Duška Vrhovac (Beograd, Srbija),
Mirjana Marinković (Beograd, Srbija),
Tatjana Debeljački (Užice, Srbija),
Majo Danilović (Beograd, Srbija),
Ivo Mijo Andrić (Zagreb, Hrvatska),
Giuseppe Napolitano (Formia, Italija),
Jeniffer Greene (Montana, USA).
Shaip Emërllahu, (Tetovo, Macedonia)

Ono što razlikuje obilježavanje SVJETSKOG DANA POEZIJE u Sarajevu 21.3.2011.g. od ostalih sličnih oblika obilježavanja je da će na sam dan održavanja Manifestacije biti postavljen online specijalni broj DIOGEN pro kultura magazina sa odabranim pjesmama autora koji učestvuju, uz  mogućnost da se već od danas možete, i kao posjetioci Manifestacije, upoznati sa navedenim pjesnicima, jer su njihovi radovi već predstavljeni u online izdanju DIOGEN pro kultura magazina.
Više na: http://diogen.weebly.com/2132011—world-poetry-day.html.
Također će biti promovirano i printano izdanje Prvog Godišnjaka DIOGEN pro kultura magazina, štampanog u Media biro d.o.o. Sarajevo, na 300 stranica A4 formata, unutar kojeg je predstavljeno 80 autora iz Ukrajine, Irana, SDA-a, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Makedonije i Slovenije, uz predstavljanje knjiga, esejističkih refleksija i artističkih vizija. Više na http:/diogen.weebly.com . Magazin će predstaviti književnik Sabahudin Hadžialić, gl.i odg. urednik.
Kompletna manifestacija će biti snimana video kamerom i postavljena online na stranicama DIOGEN pro kultura magazina: http://diogen.weebly.com, kako bi svi ljubitelji poezije širom Svijeta, a koji nisu u mogućnosti prisustvovati događaju, bili upoznati sa pjesničkim reminiscencijama različitih kulturnih, društvenih ali i pojavnih oblika poezije, kao dijela književnosti sui generis -umjetnosti riječi.
DIOGEN pro kultura magazin sve manifestacije koje koordinira, organizira ili učestvuje u njima, postavlja na stranicama online magazina i u video formatu.
SVJETSKI DAN POEZIJE se dvanaestu godinu u nizu, obilježava, uspostavljen od strane UNESCO-a, 21.3.1999. godine sa ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.
Pjesnici će također, po završetku Poetskog maratona (u 18:00 sati, 21.3.2011.g.) posjetiti NVO Altruista SVJETLO (Ul. Logavina br.11.- 200 metara od mjesta održavanja Poetskog maratona), asocijaciju za pomoć osobama sa umanjenim sposobnostima gdje će, uz druženje sa mladima sa posebnim potrebama, iskazali podršku njima uz upoznavanje sa načinima rada i podsticajima usmjerenim kulturnim aktivnostima i ove populacije.
U dodatku vam dostavljamo i zvanični plakat Manifestacije DIOGEN TRAŽI ČOVJEKA – POETSKOG MARATONA u organizaciji Festivala Sarajevo – Sarajevska zima i DIOGEN pro kultura magazina, Sarajevo, BiH. Autor plakata je Stevo Basara, grafički urednik i dizajner DIOGEN pro kultura magazina, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO NA POETSKI MARATON „DIOGEN TRAŽI ČOVJEKA“ POVODOM SVJETSKOG DANA POEZIJE- 21.3.2011.g.

Srdačan pozdrav,
PR DIOGEN pro kultura
MaxMinus magazin
http://diogen.weebly.com
http://maxminus.weebly.com

Slične vesti