-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
region Srbija

У Смедереву пронађене наушнице са грбом Немањићa

Представници Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву представили су јуче најновија открића у сакралном комплексу Великог града Тврђаве. Пронађен је гроб са остацима тела млађе женске особе са златним наушницама на којима је знак двоглавног орла, односно грб лозе Немањића.

– Доњи део тела и лобања прилично су оштећени, а очувани су само грудни кош, десна рука и лева надлактица. Имали смо срећу да упркос девастацији гроба остане један тако вредан налаз. Према начину израде, облику и другим детаљима пар наушница врло прецизно може да се датира – рекао је Дејан Радовановић, конзерватор у Регионалном заводу за заштиту споменика културе.

Он објашњава да је ово веома значајно откриће, не само због саме вредности, већ због онога што носи за собом.

– На њима се види шупље ливење са урезаним орнаментима, а са бочних страна где су каричице и шарнири у елипсоидном кругу налази се грб са двоглавим орлом. Познато је да је то грб Немањића, али далеко од тога да можемо да тврдимо да је то неко из те династије, пошто је вредан накит наслеђиван и чуван код више генерација – каже Радовановић.

Конзерватор у Регионалном заводу за заштиту споменика културе наводи да је до сада само код Прилепа у Македонији пронађен сличан пар наушница са грбом, с тим што су били угравирани и иницијали.

– Минђуше су свакако припадале особи високог властелинског реда. С обзиром на то да је гроб пронађен ван цркве, не можемо да претпоставимо да ли је то неко из породице Бранковића. На жалост, медији врло често „подгревају“ амбициозне жеље многих људи, који себе називају археолошким аматерима и уништавају нашу баштину. Нама није циљ да правимо туристичку атракцију око импозантне Тврђаве, већ да сазнамо контекст свих тих налаза – додао је Радовановић.

Антички пехар

Током обнове и конзервације комплекса у Тврђави, пронађен је и потпуно очуван керамички пехар, највероватније још из касног античког доба.

– Можда ово делује као мање важно откриће, али за нас има изузетан значајан због своје специфичности – каже Дејан Радовановић.

ИЗВОР: http://www.pravda.rs

Slične vesti