2.9 C
Belgrade
01/02/2023
izložbe Srbija

УЛ-АЗ – нови нуклеус ликовног живота града

@ Autor-Nemanja Arsic, Tehnika-Ulje na platnu, Naziv rada-Zeljeza, Dimenzija-80cmx80cmСмедеревско удружење ликовних и примењених уметника, група УЛ-АЗ биће представљена у Галерији савремене уметности Смедерево у периоду од 05. до 30. септембра 2013.  године. Свечано отварање изложбе биће у четвртак 05. септембра  у 19 часова.

 Време је продукт деловања једног друштва. Данас, када је конкретна личност маргинализована, а у први план истакнута како лична, тако и добит одређеног колектива, млади су пронашли УЛ-АЗ у сферу племенитог света – стваралаштва. Побуђени разноврсним мотивима: мртвом природом, игром облика, игром идеја, пејзажима, итд. они представљају свој дојам света. Приказују нам себе сликајући своје светове. Они су свет у малом, и најбољи показатељ да када већина показује како је све црно да је ипак могуће пронаћи неколицину у чијим ће очима овај и овакав свет бити ипак свет препун боја и маште.

„Здушно и са, за данашње време готово невероватним ентузијазмом, окупила се невелика група смедеревских ликовних стваралаца да покаже шта зна, чиме се бави, а пре свега – да уопште постоји. Они који прате догађања на ликовној сцени града знају да оваква појава самоорганизовања није нова – наиме, постојао је читав низ мање или више успешних покушаја да заживи језгро из кога би израстао специфични смедеревски ликовни израз. Ипак, ново је то што је покретач овога пута једна новостасала, млада група, неоптерећена наслеђем прошлости“.

Вера Хорват, историчарка уметности

Аутори изложбе припадају групи УЛ-АЗ, која сачињава петнаест стваралаца различитих занимања, схватања  и изражавања. Група аутора пониклих у Смедереву представиће се својим суграђанима и гостима града без амбиција да импресионира и засени више да привуче пажњу својим исповедним тоном и запитаношћу пред загонетком времена у коме се обрела.  Групу чине следећи чланови: Александар Лазар, Ана Косић, Даринка Слијепчевић, Дијана Андрејић, Ивана Аранђеловић, Ивана Ђукић, Ивана Николић, Милан Ранковић и Немања Арсић.

Гости изложбе биће: Душан Митић, Гордана Ракић, Јован Милосављевић, Милош Јакшић, Ружица Милић и Савина Стефановић. Почасни гост изложбе је Љиљана Илић.

Милан Ранковић

уметник и члан групе УЛ-АЗ

За све додатне информација можете нас слободно контактирати.

Срдачан поздрав

Мирослав Лазић, M.A.

Кустос – сарадник за односе са јавношћу Музеја у Смедереву

Музеј у Смедереву

Омладинска 4

11300 Смедерево

Република Србија

Тел/факс: +381(0)26.222.138 или +381(0)26.223.439

Е-пошта: info@mus.org.rs

Веб сајт: www.mus.org.rs

Slične vesti