4.6 C
Belgrade
29/11/2022
promocije Srbija vesti

Тршић 2014

KUCA PISACAМеђународне књижевне колоније су манифестације по коме се, између осталог, Српско књижевно друштво препознају у културној јавности. Од прве Колоније, почетком двехиљaдитих, па све до прошле године, писци из земље, региона, Европе и света окупљали су се половином септембра, првих неколико година у Чортановицма, а потом у Андревљу на Фрушкој гори, Сомбору и Сенти, да бисмо се овог лета први пут сместили у Вуковом Јадру, у Тршићу, родном месту оца српске модерне писмености.
Ова селидба је плод сарадње Српског књижевног друштва и Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, институције од националног значаја, која, у оквиру многобројних програма, већ неколико година уназад успешно организује рад Куће писаца, чији су гости претходних лета били еминентни књижевници из Шпаније, Шкотске, Бугарске, Египта, Грчке… Тако се овогодишњом Међународном колонијом спајају већ традиционална међународна књижевна манифестација Српског књиежевног друштва и програм Writers in Residence лозничког центра за културу.
У раду Међународне књижевне колоније „Тршић 2014“ учествоваће шест писаца:
Мира Душкова из Бугарске, Kајоко Јамасаки из Јапана, Милош Ђурђевић из Хрватске, Ђулијано Ђери из Италије, Берислав Благојевић из Републике Српске и Ненад Јовановић из Србије.
Писци ће се окупити у Београду 6.8. и кренути пут Тршића, где ће се дружити до 12. 8, када је планиран повратак у главни град наше земље.
Током свог боравка у Тршићу, писци ће одржати књижево вече у Лозници, а 12.8. представиће се и београдској публици на Косанчићевом венцу, где ће читати своје радове на рушевинама Народне библиотеке Србије.
Овогодишњу Међународну књижевну колонију заједнички организују Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице и Српско књижевно друштво уз помоћ Министарства културе и информисања, Града Београда, Града Лозницe и Народне библиотеке Србије.

Slične vesti