5.6 C
Belgrade
06/12/2022
pozorište region Srbija

ТВРЂАВА ТЕАТАР и ЕУ проjекат “Драмска едукациjа за интеркултурално учење”

Позоришни фестивал Тврђава театар jе, заjедно са партнерима из Србиjе  и Европе, почетком године аплицирао према партнерском ЕУ проjекту  “Суппорт то Цивил Социетy” са заjедничким проjектом “Драмска едукациjа за интеркултурално учење” То jе програм обуке намењен наставницима и педагозима коjи раде у школама и драмским групама са децом и младима, како да примене драмске технике за развиjање толеранциjе међу младима.
Циљ проjекта jе да се унапреди култура диjалога међу младима, да се развиjе њихово разумевање различитости и узаjамна толеранциjа, како насиље међу младима не би било наjчешћи одговор на конфликтне ситуациjе.
Циљ jе такође да пружимо стручну подршку драмским педагозима, коjи тешко налазе теориjски и практични ослонац за своj рад, коjи би им помогао да развиjу и унапреде своjу педагошку праксу.
У проjекту, осим Тврђаве театра, учествуjу и драмски педагози из Београда, Зрењанина и Ниша, и експерти из Дрездена (Немачка) и Коркасона и Марсеjа (Француска).
Програм би укупно траjао 12 месеци (октобар 2011. – октобар 2012), и обухватио би 4 (четири) радионице коjе би се одржале у Смедереву као регионалном центру проjекта.
Планирано jе да се Čетврта – завршна радионица – одржи се у оквиру фестивала Тврђава театар у августу 2012. године, где ће се сусрести представници свих група из Србиjе (Београд, Зрењанин, Ниш) и иностранства (Француска, Немачка). На овоj радионици предвиђено jе присуство младих чланова драмских група коjи ће радити на развоjу уличне позоришне представе са редитељима из Француске и Србиjе. Представа, коjа ће имати за тему толеранциjу медjу младима, биће премиjерно изведена као део пратећег програма фестивала Тврђава театар.
И оно што jе наjважниjе, за реализациjу проjекта одобрено нам jе 118 000 евра из ЕУ фондова. Ово представља добар пример како фестивал Тврђава театар стратешки и дугорочно планира активности коjе су усмерене ка томе да дух и обичаjи Фестивала почну да живе и изван стриктно зацртаних датума – сазнаjемо од директора фестивала Драгољуба Мартића

Slične vesti