0.9 C
Belgrade
28/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија – Првенац 2014

SKCНа овогодишњем конкурсу крагујевачког СКЦ-а  ПРВЕНАЦ је окупио педесетак писаца из 17 градова из Србије и окружења чија је књижевна понуда била врло квалитетна са несумњивим афинитетом ка модерним песничким и прозним коцептима, пре свега.

Жири у саставу: Миљурко Вукадиновић(председник), Зоран Петровић и Зоран Пешић Сигма (чланови) донео је једногласну одлуку да се ове године објаве следеће књиге: „ЗАПИСИ ИЗ СТУДЕНТСКОГ ДОМА. Према есејима из књижевности“ Милана Громовића из Чачка, РАЗГОВОР СА ХЕРТОМ“, песничка књига Владимира Милојковића из Суботице  и „ТВИТЕР ПРИЧЕ“ Драгана Бабића из Карловца-Новог Сада.

Новост овогодишњег избора  је вишеструка.

Најзад у „Првенцу“ добили смо  књигу књижевнокритичких и есејистичких текстова једног младог тумача који није генерацијски оптерећен а чији текстови   прате разнолику  литерарну продукцију последњих  година.

Без икаквог кашњења  симултано са феноменом  друштвених мрежа Бабић је поред кратких кратких прича (понудио је и једну такву збирку проза) исписао приче које се уклапају у нови тип друштвене комуникације а које би се могле сврстати у ред најкраћих прича,  радикално залажући се за поетику минимализма и принципа скраћеног излагања. Пројекат колико личан толико и ризичан али недостајући и храбар.

Милојковићева песничка збирка такође нуди један особен  ауторски пројекат који га је издвојио и утврдио у  ред песнички најпровокативнијих.

Жири предлаже да се у реализацији и Бабићеве и Милојковићеве књиге брижљиво и примерено уради прелом књига јер су књиге специфичне и у том смислу захтевне..

Посебно су биле запажени песнички рукописи  Николе Оравеца, Олге Трубарац. Сузане  Ђорђевић, Анђеле Пендић и Иване Сарић, те рома „Хладнокрвна“ Јоване Мурић.

Видљив допринос били су и запажени радови младих аутора који студирају или живе у Крагујевцу.

 

ЖИРИ: Миљурко Вукадиновић, Зоран Петровић, Зоран Пешић Сигма

Slične vesti