12.8 C
Belgrade
01/04/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија о ужем избору за награду Ђура Јакшић

 Djura JaksicШест песника у ужем избору

 Двадесет девети пут  се  додељује награда „Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу на српском језику објављену у току претходне године“, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње. Награда ће бити уручена у оквиру 53. дана Ђуре Јакшића – Липарских вечери, који ће се одржати ове  године од 6.до10. јуна  у Српској Црњи. Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 1000 евра, као и диплома.

Награди и њеном угледу, која носи име једног од најзначајнијег песника српског романтизма, доприноси и дело савремених песника којима је претходних година припало ово признање од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога,  Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић,  Милана Ненадића до Душка Новаковића и Матије Бећковића…

На трећој седници, одржаној 13. маја 2014. године,жири је (у саставу: Милан Мицић, Милош Латиновић и Јован Зивлак – председник), након разматрања песничких књига које су пристигле на конкурс (разматрано је преко осамдесет наслова) донео одлуку да предложи следећи ужи избор:

Зоран Богнар: Инсомнија, беле ноћи, Драганић, Београд; Ана Ристовић, Метеорски отпад, Културни центар, Нови Сад; Бојана Стојановић Пантовић, Лекције о смрти, Повеља, Краљево; Бошко Томашевић, Нови плодови похода, одустајања/Изабрана поезија – други том/, Мисао, Нови Сад; Звонко Карановић, Кавези, Лом, Београд и Стеван Тонтић, Свакодневни смак света,Трећи трг, Београд.

Жири је закључио да је прошлогодишња песничка продукција била разноврсна и богата и да су поезију у највећој мери подржали некомерцијални и алтернативни издавачи. Посебно место у томе имају Повеља из Краљева и Културни центар из Новог Сада.

Жири је разматрао прва издања књига, у складу са  Правилником о награди, посвећујући пажњу песницима модерне културе, сложене перцепције и језичких гестова који евоцирају осетљивост према видовима певања уопште. Жири је посебно уважавао доприносе који су заступали модусе сведочења о савременом свету и контроверзној култури опстанка. Наспрам традиционалнијих облика певања и језичких формализација, жири је тежио да да подршку песницима који не следе језик поезије као пуки одјек времена, у размерама језичких слика и овешталих сижеа, него сложене гестове језичке игре и драматизација, ироније  и патоса меланхолије и нарције која излаже каталоге постисторијског постојања.

Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности  најкасније до краја маја  2014. године. Свечано уручење  „награде, одржаће се  6. јуна 2014. године у Српској Црњи.

Жири награде Ђура Јакшић у саставу:

Милан Мицић,

Милош Латиновић,

Јован Зивлак, председник

 

Slične vesti