0.7 C
Belgrade
28/01/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија Књижевне награде “Андра Гавриловић 2012 ”

Andra-GavrilovicКњижевну награду “Андра Гавриловић 2012” додељује пети пут Ресавска библиотека у Свилајнцу. Књижевни конкурс је расписан за прозно стваралаштво на српском језику за форме: есеј-књижевна критика и приповетку, а био је отоворен од октобра до краја децембра.

Као и претходних година конкурс има међународни карактер јер је окупио 94 аутора из дијаспоре и региона, привукао је писце који живе и стварају у Кини, Немачкој, Француској, Аустралији.

У односу на претходне године конкурс је био захтевнији, наиме аутори су могли да у електронској форми пошаљу по један необјављен – анониман рад. Овакав концепт конкурса је утицао да су пристигли радови дела значајних књижевно-уметничких и научних вредности, што је приликом оцењивања и вредновања са задовољством уочио и истакао жири.

Жири је радио у саставу Гојко Божовић, књижевни критичар, председник жирија, Мирко Демић, књижевник и Оливера Мијаиловић, професор књижевности у својству чланова жирија.

Вреднујући и издвајајући радове жири је дао предност ауторима који субјективни доживљај реалности и лични или интелектуални став транспонују у прозне форме са јасном и универзалном поруком. Приповедачи су бирали теме, ликове и сижеа из свакодневице која их заокупља и намеће им се: одјеци најновијих ратова, теме о писању и писцу, о тајни љубави, а део приповедака посвећен је болести, или смрти услед болести. Приметно је код појединих аутора да су успешно надишли обликовни и естетски ниво задат традицијом, померајући и уздижући причу на суптилније висине, при томе не зазирући од тога што ће њихови читаоци бити они малобројни “сладокусци”.

У критици су се веома успешно огласиле „младе снаге“ испољавајући ерудицију и за ову област потребно списатељско умеће,  износећи своје оцене и судове на популаран, али естетизован начин, научном аргументацију.

Од укупног броја радова Жири је у први круг издвојио 17 приповедака и 4 књижевне критике (ови радови који су добили по два или три гласа) и биће објављени у Зборнику “Црте и резе 5”.

У други круг и најужи избор за награду издвојени су радови троје аутора за есеј – књижевну критику: Драгана Бабића из Новог Сада  (шифра „Хејмиш“) , затим Милице Вучковић из Ниша (шифра „Искричава“) и Милана Громовића из Чачка (шифра „Заклетве“).

Петоро аутора нашли су се потпуно равноправно у ужем избору за приповетку :  Микица Илић из Сремске Митровице (шифра „Каталепсија“), Славко Контра из Врбаса (шифра „Aurora australis“), Љиљана Малетин Војводић из Новог Сада (шифра „Да ли сам ја стварно писац“), Миодраг Којадиновић, Хуејџоу-Кина (шифра „Mangosten“,) Властимир Станисављевић Шаркаменац, Београд-Париз (шифра „Европа“),

Једногласно је одлучено да награда „Андра Гавриловић 2012“ коју чине повеља и новчани износ припадне Микици Илићу из Сремске Митровице за приповетку Мариам из Магдале (шифра “Каталепсија”) и Драгану Бабићу из Новог Сада за есеј-књижевну критику  Преки суд цивилизације (шифра “Хејмиш”).

У Зборнику ће поред првонаграђених радова бити објављени прозни радови још 19 аутора:

Милица Вучковић, Ниш

Надрелигијски аспекти савременог (анти)егзистенцијализма у симболистичким оквирима Бернардијеве собе Слободана Тишме

Милица Миленковић, Сврљиг

Иматеизам (О песмама Здес и днес Ђорђа Сладоја, Има те у ромору Радошина Зајића и Има ли те Бранислава Зубовића)

Милан Громовић, Чачак

Портрет В. Илића у књижевноисторијским промишљањима Милорада Павића

Приповетке:

Славко Контра, Врбас – Силфаен

Љиљана Малетин Војводић, Нови Сад – Кућа писаца

Властимир Станисављевић Шаркаменац, Београд-Париз – Кључ за Ребеку

Драгана Ранђеловић, Деспотовац – Ситни кораци

Бојан Марјановић, Ужице – Раскорак

Миодраг Којадиновић, Хуејџоу-Кина – Свему под капом небеском има време

Мирјана ОјданићДрагаш, Београд – Кучка, Душица и магнетна огрлица

Милица Ђокић Николић, Нови Сад  – Ми

Берислав Благојевић, Бања Лука – Дјевојка са бресквом у руци

Симон Марић, Земун – Двадесетогодишњак

Чедомир Љубичић, Београд – Мисао у алаској мрежи

Лана Басташић, Бања Лука – Епител

Милан Јанковић, Пожаревац – Прозори за душу

Драгић Цвјетиновић, Београд – Помало уздржано

Предраг Милојевић, Младеновац – Шофер

Душан Елез, Херцег Нови – Гледај у ноћ

Свечана додела награда добитницима и промоција Зборника “Црте и резе 5” одржаће се у Свилајнцу крајем марта 2013.г. (датум ће бити накнадно саопштен).

У складу са Правилником о додељивању Књижевне награде “Андра Гавриловић” за необјављени анонимни рад у Зборнику неће бити објављени радови који су у међувремену

штампани или су објављени у електронској форми.

У Свилајнцу,                                                                     Гојко Божовић, председник жирија

05.02.2013.г.                                              Мирко Демић и Оливера Мијаиловић, чланови жирија

http://andragavrilovic.wordpress.com/

www.resavskabiblioteka.rs

Slične vesti