6.7 C
Belgrade
03/02/2023
rezultati konkursa Srbija

САОПШТЕЊЕ жирија за награду Кочићево перо за љето 2013. год.

peroЖири за књижевну награду Кочићево перо, који је радио у саставу књижевници: Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић, донио је једногласну одлуку да награду Кочићево перо за љето у 2013. години додијели ЗОРАНУ БОГНАРУ за дјело ЕЈДЕТСКЕ СЛИКЕ (Службени гласник, Београд, 2012.), за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.
У саопштењу за ову престижну књижевну награду предсједник жирија, књижевник НИКОЛА ВУКОЛИЋ каже:
„Ејдетске слике Зорана Богнара подсјећају ме на богата уљана платна на којима су, иако су текстови у њима настајали у раздобљу од тридесетак година (1982 – 2012.), утиснути свјежи трагови умјетникових прстију и његове четкице. То је, рекао бих, интимни документ и пропусница за вријеме са потписом творца. У њима су мисаони рестлови, одломци већих, још на папиру недовршених цјелина, скице, докази, разлози и оспоравања, размишљања, биљешке на маргинама сјећања, поруке али и анегдоте, пригодни текстови поводом добијања литерарних награда, ин мемориам ријечи опраштања, али и случајни записи (који нису без тежине), сентенције, афоризми, мини – есеји и скице властитог стваралачког аутопортрета, кључеви његове стваралачке радионице и тајне формуле алхемијских приправака језика.
За садашњег, али још више будућег истраживача овог замашног опуса, Ејдетске слике послужиће као креативна и психолошка карта сложеног Богнаровог стваралачког предјела. Наравно, критичар, осим у ријетким случајевима, не може ићи истовремено различито усмјереним стазама, без обзира на видљивост знакова поред пута.
Богнар говори о односу религије и филозофије, слика конкретни социјални и културни тренутак земље, згражава се над себичношћу и каријеризмом оних који су избили на чело и који диктирају текст судбине малих људи, залаже се за слободу умјетничког чина и чињења, говори о пријатељству, љубави, чежњи, истини, идеалима и, наравно, износи своја размишљања о савременој српској књижевности, даје блиставе критичке странице о највишим врховима њеног рељефа (Исидора, Миљковић, Киш…), али су мени, као пјеснику и критичару, најпривлачнија запажања о поезији и есеју као експанзивној врсти новог доба, сажетој форми велике мисаоно – емоционалне густине и продорности. Есеј, пише Богнар, није само форма за промишљање новог начина живота, већ… сценарио алхемијских експеримената (решавања судбине) модерног човека. Есеј је успио да, полазећи од било које појединости, избором праве перспективе и аутентичног поступка, допре до самог средишта људског нуклеуса, докопа се кључа тајне, оних језгришта у којима је садржан најпотпунији израз унутарњег човековог живота“, истакао је Вуколић за ово дјело.
Награда Кочићево перо, коју додјељује Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд, биће на свечан начин уручена у петак, 12. 7. 2013. године у 19.00 часова на манифестацији ПЕТРУ ЗА ПЕТРОВДАН, која се традиционално, већ више од једу деценију, одржава у част великом барду писане ријечи Петру Кочићу, у Бачком Јарку код Темерина.
Директор и главни и одговорни уредник
Никола Вуколић

Slične vesti