17.8 C
Belgrade
31/03/2023
region rezultati konkursa

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „АНДРА ГАВРИЛОВИЋ“ ЗА 2010. годину.

Књижевну награду „Андра Гавриловић“ додељује Ресавска библиотека у Свилајнцу  за прозно стваралаштво на српском језику.

На трећи књижевни конкурс за 2010.годину, пристигло је 202 рада, од тога 40 књижевних критика и 162 приповетке. Број пристиглих радова је за трећину већи у односу на претходну годину. Учешће је узело  82 аутора из земаља у региону, али и из дијаспоре.

Жири је радио у саставу Гојко Божовић, књижевник и књижевни критичар (председник жирија), Биљана Миловановић Живак, књижевник и професор књижевности (члан) и Оливера Мијаиловић, библиотекар и професор књижевности (члан).

Имајући у виду тематску и жанровску разноврсност код приповедака, као и високе домете код понуђених радова у области књижевне критике, жири је у најужи избор издвојио осморо аутора. То су Павле Мартиновић, Јагода Никачевић, Бојан Кривокапић, Милош Јововић и Симон Марић (за приповетку) и Тања Милутиновић, Предраг Јашовић и Мина Ђурић (за књижевну критику).

Одлучено је да награда „Андра Гавриловић“ коју чини повеља и новчани износ од 20.000 динара припадне Павлу Мартиновићу, за приповетку Завођење (шифра Пемиго) и Предрагу Јашовићу за књижевну критику Поетика српске модерне (шифра Милован Вук).

За Зборник „Црте и резе 3“ жири је издвојио радове 26 аутора  и то 22 приповетке и 4 књижевне критике.

Књижевни сусрет и свечано уручење награда лауреатима биће одржана у Свилајнцу почетком марта 2011.г.

Гојко Божовић,

Биљана Миловановић Живак и Оливера Мијаиловић

Slične vesti