5.6 C
Belgrade
06/12/2022
izložbe Srbija

Самостална изложба Снежане Гроздановић

snezanaГалерија Задужбине Илије М. Коларца

Студентски трг 5, Београд

 „Снови о сну“

3 -21. септембар 2013.

Самостална изложба Снежане Гроздановић

         Уместо предговора, у каталогу за ову изложбу, наведен је цитат Харукија Муракамија:

„Сањам. Понекад мислим да је то једина исправна ствар коју треба чинити.“

        Понирањем у себе и ослушкивањем несвесног, двојби, сукоба и отпора, покушала сам да интимним монологом прочистим свакодневни друштвени уплив који, евидентним апсурдима, директно утиче на сваки сегмент живљења чинећи нас често немоћним јединкама у постојећем политичком и културном апарату. У потрази за унутрашњим миром, свесном самоизолацијом као и анализом оног што осећам и налазим у својим реакцијама, изградила сам асоцијативни језик знакова – лични речник. Сведеним геометријским формама настојим да пронађене одговоре претворим у кратак и једноставан исказ, ликовно апстрактан, остављајући довољно простора и за другачија тумачења. Присуство резова, прецизног засецања платна, указује на тежњу да се види дубље, залажењем иза видљивог, под кожу, заривањем и разапињањем, настојањем да се перцепција свакодневице уздигне стваралаштвом до апсолутне тишине и довољности. Раван моје слике доживљава продужену психолошку тензију мог бића: затварањем и отварањем, распором и извртањем, затезањем пронађеног баланса тежи повратку у првобитно стање.Очигледно присутна форма круга симболичан је одраз несвесног хтења заокруживања сопствене егзистенције. Процес разоткривања довео ме је, сада сасвим сигурно, до самосвета којим сањам шире просторе од оних које имам. „Снови о сну“ су мој начин самовања – начин којим модификујем наметнуте оклопе и јавно огољујем рањивост својим менталним избеглиштвом. Ту су похрањена сва моја очекивања, напори и надања, водиље кроз живот, задржане у имагинацији првобитног великог сна с почетка мог пута у стваралаштво. Враћају ми прочишћен вид, тих и пуноћом заокружен, могућ негде другде, а разрешен у овом свету.

 

      Изложба „Снови о сну“ представља обједињавање мог рада у периоду 2011.-2013. године, засновано на концепту интроспективног карактера сагледавања и разоткривања унутрашњих процеса преведених на ликовни језик. Поставка се састоји од радова устаљених димензија, дужи период негујем квадрат као оквир подлоге за рад, мањих и већих платана која се интеракцијом групишу у нове целине у излагачком простору. Кутијаста тродимензионалност слике отвара и затвара раван гледања перфорацијама и затегнутим конопима, укључујући површину зида и појављивање сенки као још један ликовни елемент, док саму слику претвара у омањи објекат. Поставку карактерише сведен колорит на доминантност црвене, плаве и небоја, црну и белу, у садејству са акцентованим линеарним извијањима, текстуралним партијама или фокусираним детаљима злата.

 

      Изложбу ће отворити сликар Јагода Живадиновић у уторак, 3. септембра 2013. године, у 19 сати.

 

Снежана Гроздановић

 

 

Снежана Гроздановић рођена је 1970. године у Смедервској Планци. Завршила је Средњу уметничку школу „Ђорђе Крстић“ 1989. године у Нишу. Факултет ликовних уметности у Београду, одсек сликарство, завршила је 1994. године. Последипломске студије завршила је на истом факулттету 1997. године. Члан је УЛУС-а од 1995. године.

Континуирано излаже од 1989. године. Досад је имала 24 самосталне изложбе и учешће на преко 250 групних изложби у Србији и иностранству. Добитник је више награда и похвала из области сликарства и цртежа.

Slične vesti