2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Bosna i Hercegovina časopisi promocije

Промоција часописа за књижевност, културу и умјетност “Путеви“

Промоција ће се одржати у уторак 22. новембра у 19.00 часова у холу Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Учествују: Редакција часописа и сарадници

Гост вечери: Јадранка Стојаковић

О “Путевима“:

 Часопис за књижевност, умјетност и културу “Путеви“ иза себе има традицију дугу преко педесет година. Овај часопис је у културном животу Бањалуке и Крајине, али и у ширем контексту некадашње цијелокупне југословенске културе одиграо веома значајну улогу, афирмишући не само књижевност већ и ликовну и позоришну умјетност са ових простора, али и критику и есејистику. “Путеви“ су кроз своју вишегодишњу присутност око себе окупљали и изњедрили више генерација писаца, критичара, ликовних умјетника и преводилаца.

“Путеви“ су у 55 година излажења више пута мијењали редакције, садржај и изглед, па и сам назив; првих пет година излазили су под именом “Коријен“. Били су често непредвидљиви као и ново име које су добили, али и једнако тако незаустављиви.

Најновији “Путеви“ су концепцијски блиски почетној идеји: отворености ка различитим умјетностима и различитим умјетничким визијама, провјереним вриједностима али исто тако и храбро окренути ка новим тенденцијама и младим ауторима.

Оно што нови “Путеви“ имају за циљ је укупност свих досадашњих квалитета и истрајности, којима желимо придодати и модеран дизајн, актуелне текстове који се баве дешавањима у култури код нас и у свијету, занимљиве интервјуе са људима из различитих области умјетности, добре есејистичке, прозне и поетске радове…

Идеју да нашој читалачкој публици понудимо управо овакве, осавремењене “Путеве“ подржало је микрокредитно друштво “Микрофин“ у оквиру свога програма “Нови културни ритуал“ који се, кроз улагање у културу, бави развојем културне сцене.

Нове “Путеве“ можете купити на киосцима у свим градовима Републике Српске, као и у већим градовима у Федерацији БиХ.

*Укратко о садржају новог броја:* У првом дијелу часописа под називом Актуелности садржан је пресјек важнијих културних дешавања у посљедњих пар мјесеци јер часопис излази квартално.

Интервјуи су ту да допуне Актуелности и такође се реферишу на догађаје из културе и личности које су их обиљежиле. Тако у овом броју имамо интервјуе са познатим свјетским дизајнером Каримом Рашидом који је био учесник Медиафеста одржаног у Бањалуци, добитницом НИН-ове награде Горданом Ћирјанић, добитницима награде “Звоно“ Сандром Дукић и Борисом Гламочанином, те нашом познатом кантауторком Јадранком Стојаковић. Осим есеја, критике, поезије и прозе који су и до сада били окосницом часописа, новина су и рубрике Нове књиге, те Записи чији је аутор у овом броју филозоф и естетичар Душан Пајин и рубрика Аутори говоре, која садржи говорКарлоса Фуентеса, приликом додјеле Нобелове награде.

 Контакт:

Тања Ступар-Трифуновић,

Телефон: 051/ 215-859 (локал 108)

Slične vesti