6.7 C
Belgrade
03/02/2023
promocije Srbija

Представљање збирке песама Слободана Јовића, СКЦ, 26 јун у 19.00

jovicУчествују: Јана Алексић, Мирољуб Јоковић, Живко Николић и аутор
Уредник и модератор: Весна Капор

Окрепљујућа и отрежњујућа снага молитве опстаје као мотив и тема коју овај песник кроз своју збирку песама развија и води.
“Има ли племенитијих побуда од покушаја молитве за друге, ближње, ономе коме је цео свет ближњи? Има ли чвршћег споја у историји културе од споја молитве и поезије? Има ли већег подвига ако се тај спој гради у тишини, у вери? А може ли та грађевина духа и песме постати делотворна и легитимна, јесте сумња са којом се писац ових редова суочава.
Збирка песама Простор молитве, састављена од опсежнијег и потпунијег циклуса Простор молитве и циклуса Простор љубави, који артикулише обрисе љубави према етеричној жени, симболу духовности и вечитог стремљења, јесте грађевина изграђена тако да њен темељ почива на љубави, нади и вери у добро, а не на осуди лошег које облива простор изван ње. Изгледа да је ова збирка управо из разлога афирмације хришћанских, односно Божјих вредности, предлог како превазићи безнађе у које свакодневно упадамо. При том, у збирци се осећа фино ткање самодовољности лирског субјекта, који увиђа категорије доброг и племенитог и који открива истину, али на начин да се читаоци поведу за тим задовољством: „Ничему лепом не бих волио стати на пут,/ јер све има смисао и промисао“, истинском лепотом свог песничког вјерују пева песник. А то може бити суптилна сугестија читаоцу да га следи.” Јана Алекић

Slične vesti