2.2 C
Belgrade
09/02/2023
Bosna i Hercegovina region rezultati konkursa

ПРВА НАГРАДА ПРИЧИ „МЕЂУСОБНО ПОВЕЗАНА ЗБИВАЊА“

samacШАМАЦ, 14. ОКТОБРА /СРНА/ – Прича „Међусобно повезана збивања“ аутора Момчила Петровића из Београда добила је прву награду од 500 КМ на конкурсу за кратку причу који је 13. пут организован у оквиру „Шамачке културне јесени“.

У Галерији у Шамцу вечерас су додијељене и друга и трећа награда од 300 и 200 КМ за приче „Ноћ крњег мјесеца“ аутора Милице Кнежевић из Обреновца, односно „Сан уходе Живана“ аутора Милана Мицића из Новог Сада.

Конкурс за кратку причу расписало је у јулу шамачко Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“.

Предсједник шамачке „Просвјете“ Душан Јовановић рекао је на конкурс стигла 121 прича писаца из Српске и Србије, што је дупло више него претходних година.

„Колико сам ја обавијештен, у БиХ више нико не расписује такве конкурсе. У Србији има више конкурса за кратку причу. Нама на конкурс понекад дођу приче само на пола странице или неколико редова, али ми његујемо праву форму“, навео је Јовановић.

Жири је „Просвјети“ препоручио да откупи и у „Годишњаку“ објави и приче „У време повољних непокретности“, аутора Славише Обрадовића из Приједора, „Велики и мали град“ Љубице Јелисавац Катић из Београда и причу „Један обичан дан“ Тање Милутиновић из Београда.

Новинар из Београда Момчило Петровић истакао је да није случајно што су добитници прве, друге и треће награде из Србије.

„За овај конкурс `Просвјете` зна се у Србији и мислим да ужива прилично велики углед. Случајно сам наишао истражујући неким другим поводом материјал о Сарајевском атентату и наишао на фотографију о јеловнику. То ми је био занимљив детаљ, а онда сам покушао причу да надоградим и проширим, а да у основи остане тај јеловник, као занимљив документ“, навео је Петровић.

Књижевно вече на коме су додијељене награде организовала је СПКД „Просвјета“ у оквиру манифестације „Шамачка културна јесен“.

Slične vesti