1.1 C
Belgrade
08/02/2023
izložbe Srbija

Почела реализација пројекта Музеја у Смедереву

smederevoПочела реализација пројекта Музеја у Смедереву Virtual walk through the Smederevo fortress (Виртуелна шетња кроз Смедеревску тврђаву)

Последња средњовековна престоница српске државе – Смедеревски град, ускоро ће добити своје заслужено место и на Вебу. Новим пројектом смедеревског музеја, који ће бити реализован до краја године, предвиђен је нови двојезични веб сајт који ће посетиоцима Интернета понудити виртуелну шетњу са панорамским резгледањем, као и нове интерпретације најважнијих сегмената ове монументалне грађевине.

Пројекат Музеја у Смедереву Virtual walk through the Smederevo fortress (Виртуелна шетња кроз Смедеревску тврђаву) финансиран је од стране шведске независне међународне организације за очување културног наслеђа Cultural Heritage without Borders (Културно наслеђе без граница) у оквиру гранта који се реализује у склопу подршке музејима на Западном Балкану кроз Balkan Museum Network (Балканску музејску мрежу). CHwB је организација која је посвећена спашавању и очувању материјалног и нематеријалног културног наслеђа погођеног сукобима, немаром или штетом изазваном људским фактором или природним непогодама.
Иначе, грантове које додељује CHwB финансијски су подржали SIDA – Swedish International Development Cooperation Agency (Шведска агенције за међународни развој и сарадњу) и Stavros Niarchos Foundation (Ставрос Ниархос Фондација), као део иницијативе ове фондације да развије инклузију особа са инвалидитетима у музејима Западног Балкана.
Пројекат Музеја у Смедереву је један од 11 пројеката из 4 земаља Западног Балкана који ће бити финансирани у оквиру овог конкурса. Грантови су додељени музејима за пројекте који укључују бар једну од следеће три теме: 1. Приступ и инклузија (нарочито они који укључују децу и одрасле са инвалидитетом); 2. Интерпретација и комуникација; 3. Културни туризам.

Пројекат Музеја у Смедереву је специфичан по томе што одговара на сва три захтева конкурса. Наиме, финални „производ“ овог пројекта биће посебно креиран веб сајт са панорамом од 360 степени, односно панорамским разгледањем Смедеревске тврђаве из укупно 20-ак различито позиционираних тачака које у поптуности покривају монументалних 10,5 хектара, на колико се простире последња престоница српске средњовековне државе. Посебно ће бити акцентовано панорамско разгледање тзв. Малог града или Утврђеног двора деспота Ђурђа Бранковића. Осим тога, веб сајт ће имати и едукативну и туристичку димензију. На 40-ак инфо тачака у оквиру веб сајта пружићемо основне информације о свим важнијим сегментима Смедеревске тврђаве попут кула, капија, сакралног комплекса, хамама…Веб сајт ће омогућити популаризацију најважнијих туристичких ресурса Смедерева: Смедеревске тврђаве и Музеја у Смедереву, и у том смислу ће омогућити директне контакте посетиоцима са установама које се старају о културном наслеђу Смедерева: Музејом у Смедереву, Туристичком организацијом града Смедерева, као и Регионалним заводом за заштиту споменика културе Смедерево.
Како бисмо омогућили несметан проток информација о Смедеревској тврђави ка што ширем аудиторијуму и потенцијалним туристима који желе да је посете, веб сајт ће бити двојезичан: на српском (латиница) и енглеском.
Пројекат ће бити реализован у периоду од 1. јула до 1. децембра 2013. године. Аутор пројекта је Мирослав Лазић, дипломирани историчар и дипломирани комуниколог-мастер, кустос Музеја у Смедереву. Институционални партнери Музеја у Смедереву у реализацији овог пројекта су Туристичка организација града Смедерева и Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево. Креативни партнери у реализацији пројекта су студио за креативни маркетинг Art_Net из Смедерева, као и информативни портал www.sdcafe.rs и Radio Lux из Смедерева.
Осим њих, током реализације пројекта биће укључени и бројни појединци-експерти из различитих области који ће на различите начине дати допринос што квалитетнијој реализацији овог пројекта: Дејан Радовановић, археолог Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево и Мирјана Вукмановић, археолог у пензији и стручни преводилац текстова на енглески језик.

Slične vesti